Welk afval mag in welke bak?

Door Redactie Begin van iets moois op 9 september 2017

Iedereen doet z’n best om afval te scheiden. Toch? Ok, de één net iets beter dan de ander. Grote twijfel is vaak, doe ik het in de goede bak? Bijvoorbeeld: Blik, mag dat bij het plastic of niet? En: botjes, mogen die bij het GFT? Vanaf nu hoef je niet meer te twijfelen. Check afvalzoeker.nl en je vindt direct in welke bak je in jouw gemeente je afval gooit. Handig, en beter voor het milieu! Zo is je afval grondstof voor nieuwe producten.

Voor wie is de Afvalzoeker?

Afvalzoeker.nl is een initiatief van Meerlanden en de gemeenten om alle inwoners te helpen goed afval te scheiden. Het is in de eerste plaats ontwikkeld voor alle inwoners van de gemeenten in de Meerlanden regio: Bloemendaal, Haarlemmerliede & Spaarnwoude, Haarlemmermeer, Heemstede, Hillegom, Katwijk, Lisse, Noordwijkerhout en Teylingen. Maar ook andere gemeenten kunnen deelnemen in de app.

Wat kun je met de app?

Naast afval zoeken in je eigen gemeente, vind je in de app ook complete overzichten per afvalsoort: GFT, plastic, papier, KCA, Textiel, Glas, Grofvuil, Elektrische apparaten en restafval. In deze lijsten kun je zien wat er allemaal in jouw gemeente bij het plastic of papier mag. De app kan eenvoudig worden toegevoegd aan het beginscherm van je mobiel.

Welk moois wordt er van afval gemaakt?

Wat gebeurt er met alle ingezamelde GFT, plastic verpakkingen en ander afval? In de Afvalzoeker zie je direct tot welke grondstoffen en producten het afval wordt gerecycled. Mag je afval bijvoorbeeld bij het plastic, dan zie je: PET-flessen, kleding, tennisballen, emmers, kratten en speeltegels.

Afvalzoeker altijd up-to-date

Meerlanden houdt de Afvalzoeker up-to-date. Staat een soort afval nog niet in de afvalzoeker.nl? Dan kun je direct je suggestie doorsturen. Alle ingezonden nieuwe afvalsoorten en twijfelgevallen worden door Meerlanden beoordeeld en toegevoegd. Ook recente recycle ontwikkelingen bij gemeenten kunnen in de app worden toegevoegd of aangepast. Mag blik in jouw gemeente binnenkort bij het plastic? Meerlanden past dit direct aan.

Nooit meer twijfel bij afval scheiden

Twijfel? Check de nieuwe afvalzoeker.nl 
Tip: Zet de Afvalzoeker in je beginscherm van je mobiel. Dan heb je deze altijd bij de hand!