“Wat voor jou een afvalstroom is, kan waardevol zijn voor jouw buurman”

Door Communicatie Meerlanden op 7 juli 2018

Samenwerken volgens Bakker Van Vessem

Wij hadden een ontmoeting met bakker Jos Huijbregts van Bakker Van Vessem in zijn bakkerij in Haarlem. Hij liet ons zien met welke duurzame ingrediënten hij zijn brood en banket produceert en vertelde waarom hij dat zo belangrijk vindt. Wat een inspirerende ondernemer!

Hieronder lees je welke mooie samenwerkingen dit oplevert.

Brood zonder ellende. Dat bakt Jos Huijbregts, DGA bij Bakker van Vessem, iedere dag opnieuw vers. Dat betekent goed kijken naar de productie en herkomst van grondstoffen, energieverbruik en logistiek. Maar ook naar reststromen, die bij brood bakken ontstaan. Voor dat laatste is hij een samenwerking aangegaan met Meerlanden Bedrijfsafval. Een uitstekende match op het gebied van lokaal circulair ondernemen.

 

Vierde generatie

In 2005 begon Jos als vierde generatie bakker bij Bakker Van Vessem. De bakkerij zat toen in een mindere periode. Om het bedrijf toekomstbestendig te maken moest er iets gebeuren. En daar wist Jos wel wat op: “Vanuit mijn overtuiging om de aarde in betere staat achter te laten, dan dat ik haar kreeg, ben ik aan de slag gegaan met de drie P’s van duurzaam ondernemen: People, Planet, Profit. Deze termen raakten toen in zwang en vanuit die gedachte begon ik mijn bedrijf om te vormen.” Met kleine stapjes begonnen Jos en zijn medewerkers aan hun missie. En met resultaat. Zijn bakkerij is al bijna volledig CO2-neutraal.

Bakker Gerard bij de oven waarvan de warmte wordt teruggewonnen.

 

Brood zonder ellende

Momenteel werkt hij aan de True Price van brood: samen met boer Pieter Bijlsma uit Haarlemmermeer ontwikkelt Jos een brood, waarin de ware kostprijs van alle afzonderlijke stappen – van arbeidsinspanning bij het zaaien van granen tot en met logistiek naar de winkels – is doorberekend. Zodat de keuzes van de stappen om een lokaal, goed geproduceerd brood te bakken, inzichtelijk worden voor de consument. “Gewoon, brood zonder ellende.”

 

Oud brood wordt groene energie

Ook afvalscheiding was direct een onderwerp in het verduurzamen van de onderneming. Steeds maar weer baalde bakker Jos van het weggooien van niet verkocht brood. Logisch, een deel van de met zorg geproduceerde ingrediënten en noeste arbeid ging zomaar de vuilnisbak in zonder iets op te leveren. Door de veranderde vraag van zijn klanten nam dit zelfs toe. Zij verwachten ook aan het eind van de dag nog vers brood te kunnen kopen. Jos zocht naar een oplossing om deze afvalstroom niet zomaar verloren te laten gaan.

 

Via-via kwam hij bij Arthur Richardson, manager Meerlanden Bedrijfsafval, terecht: “In oud brood en banket zit veel energie. Door de huidige wet- en regelgeving mag dit niet zomaar meer als diervoeder gebruikt worden. Wel is het zeer geschikt als biomassa voor onze Groene Energiefabriek. Door het te vergisten maken we er bijvoorbeeld groengas van. Dat komt via het aardgasnet weer terecht bij de huizen in deze regio. Wij zien de grootste afvalstroom van Jos dus juist als grondstof voor hernieuwbare energie.”

 

Ook klanten kunnen hun oude brood bij Bakker Van Vessem brengen.

 


Bierbrood en broodbier

Nog zo’n verrassende samenwerking waarbij buren elkaars ‘afvalstromen’ gebruiken om er mooie producten van te maken; Bakker Van Vessem en bierbrouwerij Jopen hebben dit jaar speciaal voor Vaderdag hun reststromen ingezet om bierbrood én broodbier te maken. Van de bierborstel van Mooie Nel IPA bakte Jos Huijbregts een lekker, stevig brood en van de broodresten van Van Vessem brouwde Jopen een frisse English Pale Ale. Volledig lokaal, zo min mogelijk voedselverspilling en wat weggegooid wordt, gaat naar de Groene Energiefabriek van Meerlanden.


 

Waardevol

Voor het oude brood krijgt Jos een vergoeding van Meerlanden. Deze zet hij in om de expeditie Clean2Antarctica van een zeilvriend mogelijk te maken. In een wagen gemaakt uit afvalplastic, aangedreven door zonne-energie wil hij de Zuidpool bereiken. Met als doel meer bewustwording rondom het plasticprobleem te creëren.

Zo zorgen deze buren dat een op het oog waardeloze reststroom opnieuw waardevol wordt!

 

Bakker van Vessem is genomineerd voor ‘Duurzaamste bedrijf van Nederland’ en won al eerder de Groene Mug.

 

Meer weten? Kijk op:
www.bakkervanvessem.nl
www.clean2antarctica.nl
www.meerlanden.nl/bedrijven

 

Dit artikel is ook verschenen in HMORE Business & Lifestyle NO. 13, Zomer 2018
Tekst en foto’s: Meerlanden