Tip 9: Duurzaam kerst vieren en versieren

Door Redactie Begin van iets moois op 12 december 2017

De stoomboot van Sinterklaas is koud de haven uit, en we rennen alweer om de mooiste kerstboom met de prachtigste versieringen te scoren. Gezellig al die feesten in december. Maar ook topsport om alles te organiseren. December is gewoon druk. En in alle gekte denken we eerder aan makkelijk dan aan duurzaam. Kan het een tikje milieuvriendelijker? Jazeker! Hierbij onze tips.

Kerstboom

Is een echte kerstboom duurzamer dan een kunstboom? Moeilijk te zeggen.
Voor beide keuzes een paar duurzame varianten:

1. Kerstboom huren
Wil je een echte boom, dan kun je er eentje huren! Hoe cool is dat?!
www.tuinenbalkon.nl/kerstboom-huren-hier-kan-het

2. Kerstboom met kluit
Koop een boompje met een grote kluit. Dan kun je deze na de kerst in de grond zetten en volgend jaar weer gebruiken.

3. Kunstboom
Wil je geen vallende dennennaalden? Koop dan een kunstboom die je jaren kunt gebruiken. Hoe langer je deze gebruikt, hoe minder de gevolgen voor het milieu. Je kunt ook op Marktplaats of bij de Kringloopwinkel kijken voor een tweedehands boom.

4. DIY Kerstboom
De meest duurzame en creatieve oplossing is een hippe doe-het-zelf-boom.
Kijk hier voor meer DIY-tips.

Duurzame kerstboom

Kerstdecoraties

Bijna iedereen bewaart decoraties van vorige jaren. Dat is natuurlijk heel duurzaam!
Ben je dit jaar in de stemming voor iets anders?

1. Tweedehands decoraties
Kijk voor tweedehands decoraties in een kringloopwinkel of bezoek een vrijmarkt. Daar is ontzettend veel te vinden! Of ruil je decoraties een jaar met familie of vrienden. Kost niets en iedereen geniet van een nieuwe boom!

2. DIY kerstdecoraties
Er zijn zoveel mogelijkheden: koekjes bakken, engeltjes of vlokjes haken…
Op deze site kan je zeker inspiratie vinden!

Kerstverlichting

Wij houden van licht! Zeker in de donkere dagen voor kerst. Dat al deze verlichting energie slurpt weet iedereen, maar zonder lichtjes en sterren is kerst niet hetzelfde! Wat nu?

1. LED verlichting
Een grote stap in de juiste verlichting is: LED. Dit verbruikt VEEL MINDER stroom dan standaard verlichting.

2. Minder is meer
Een paar lichtslingers minder maken kerst niet minder mooi. Sterker nog, minder staat soms mooier! En levert echt een enorme stroombesparing op! We kunnen ook een groot verschil maken door de verlichting niet dag en nacht te laten branden, maar alleen in de avonduren aan te doen.

3. Transformators uit het stopcontact
Haal als de verlichting uit is, alle transformators uit het stopcontact. Dit voorkomt sluipverbruik en is beter voor de brandveiligheid.

Kaarsen

Kaarsen zijn helaas niet duurzaam. De meest gebruikte kaarsen worden gemaakt van een mengsel van paraffine en stearine, ingrediënten die bij het verbranden ongezonde (in grote hoeveelheden zelfs schadelijke) stoffen zoals benzeen en tolueen vrijlaten. Daarnaast is paraffine zelf een bijproduct van de olieraffinage, wat verre van duurzaam is.

Ook onze lievelingskaarsjes, waxinelichtjes, zijn niet goed voor het milieu. Deze zitten in een aluminium houder die na het branden van het lichtje wordt weggegooid :-( Niet best.

We hebben een paar alternatieven om je romantische avond toch iets duurzamer te maken :-)

1. Sojakaarsen of raapzaadolie kaarsen
Gezondere varianten voor paraffine/stearine kaarsen zijn kaarsen gemaakt van plantaardige vetten, zoals sojakaarsen of raapzaadolie kaarsen. Ons voorkeur gaat naar raapzaadolie kaarsen die in Nederland gemaakt worden. Bijvoorbeeld van Candlewoods in Gouda.

2. Bijenwas kaarsen
De meest natuurlijke variant kaarsen zijn gemaakt van bijenwas. Bijenwas is echter schaars en daardoor duur. Kies, ook met het oog op dierenwelzijn, alleen voor bijenwas uit een betrouwbare bron. Bijvoorbeeld van een lokale imker van wie je weet dat hij zijn bijenvolk goed verzorgt.

3. Waxinelichtjes zonder aluminium houder
Er zijn ook lichtjes zonder aluminium houder te koop. Je kunt bijvoorbeeld de houders van uitgebrande lichtjes gebruiken of een setje van glazen- en/of RVS houders aanschaffen:

Duurzame waxinelichtjes

Kerstkaarten

De meest duurzame manier om kerstkaarten te sturen is digitaal. Het mist misschien wat ouderwetse charme, maar de voordelen zijn zo groot dat wij de traditionele wenskaarten makkelijker kunnen missen. Er zijn verschillende aanbieders van e-cards, bijvoorbeeld: www.hallmark.nl/ecards/kerst/

Mocht je toch een kaart per post willen sturen, kies dan voor een kaart zonder envelop. Of selecteer zorgvuldig naar wie je een kaart wil sturen. Misschien kun je een deel van je vrienden of familie toch via e-mail of social media “Vrolijke kerstdagen” wensen!

freepikproject_template

En, succes met het samenstellen van het kerstmenu! Het mag een onsje duurzamer dit jaar ;-)
Bekijk onze eerdere tips om duurzaam te eten: https://beginvanietsmoois.nl/tip-3-eet-duurzaam/