Positieve reacties proef GFT bakje Heemstede

Door Redactie Begin van iets moois op 10 oktober 2016

Hoe zou het gaan met al die GFT bakjes die een paar weken geleden door de Gemeente Heemstede zijn uitgedeeld als proef? Het is donderdagmiddag, midden in de herfstvakantie, en ik ben op de fiets gesprongen naar de Geleerdenwijk in Heemstede. Ik bel spontaan aan bij een aantal inwoners om hun reacties te peilen.

Gré en Dick Leonhardt

Ik word gastvrij ontvangen door Gré en Dick Leonhardt en ik vraag wat zij van het bakje vinden? “Wij hadden al een GFT bakje met een los dekseltje en zijn tevreden met dit nieuwe bakje met vaste deksel en papieren zakjes. Het past precies in een vakje onder ons aanrecht. Ik ben toch wijzer van de actie geworden want op het zakje staat wat er allemaal in mag. Hierdoor heb ik geleerd dat er ook theezakjes en koffieprut bij het GFT mogen” vertelt Dick. Hij vraagt zicht wel af wat er gebeurt als de zakjes op zijn. “Gaat de gemeente deze dan gratis uitdelen of moeten inwoners hier dan kosten voor maken?”

dick-leonhardt-toont-gft-bakje_20-10

Afval scheiden is voor ons vanzelfsprekend

Gré en Dick zijn fitte tachtigers en scheiden al jaren consequent papier, plastic, glas en GFT. Vanzelfsprekend. Aan de overkant van hun woning staat een container voor papier, glas en plastic. “Dat is natuurlijk handig. Het is mooi dat Heemstede een voorloper was met plastic inzameling bij brengparkjes.” Wel zien Gré en Dick dat jongeren het scheiden van afval minder serieus nemen dan ouderen. “Wij hebben natuurlijk ook veel meer tijd,” zegt Gré, “jongeren hebben het ook druk met werken en kinderen.”

dick-kijkt-in-grote-gft-bak_proef-gft-bakje_20-10

Landelijke compostdag is een mooi gebaar

Gré en Dick vinden het een mooi gebaar dat Meerlanden één keer per jaar een Landelijke Compostdag organiseert en gratis zakken compost van GFT uitdeelt aan de inwoners. Op die manier krijgen de inwoners iets moois terug voor hun moeite. Hij zou graag een keer een excursie willen naar de Groene Energiefabriek om met eigen ogen te zien hoe van al het ingezamelde keuken- en tuinafval Groengas, Compost, Warmte, Water en CO2 wordt gemaakt. Kijken of ik dit voor hem kan regelen!

Ook familie Vermolen doet mee aan de proef

Amanda Vermolen doet de deur open met haar zoontje. Het is vakantie en haar 2 kleine kinderen spelen lekker thuis. Ja hoor, natuurlijk mag ik even binnenkomen om wat vragen te stellen over het GFT bakje. Familie Vermolen heeft een afvalbakje gekregen met geurfilter. “Wij gebruiken het nieuwe bakje wel maar hebben ook een grote afvalbak waar GFT én restafval gescheiden in kan. We gebruiken nu beide. Het is handig met bijvoorbeeld de troep uit het gootsteen putje.”

aanrecht-met-gft-bakje-amanda-vermolen_20-10

Dezelfde hoeveelheid GFT

Amanda denkt dat het niet veel meer GFT oplevert, misschien wel iets bij haar man. Soms zit één van de bakken vol en dan is er nu een mogelijkheid om het nog ergens anders in te gooien. Hij leegt de bakken niet” lacht Amanda. Met het warmere weer heeft Amanda wel last gehad van fruitvliegjes bij het GFT bakje. Er gaan geen zakjes in en het wordt snel vies. “Ik doe er een keukenpapiertje in maar dat plakt vaak aan de onderkant vast.”

Plastic inzameling aan huis

Amanda is positief over de proef en hoopt dat er ook nog iets in Heemstede wordt georganiseerd met de inzameling van plastic. Ze brengt nu haar plastic weg maar het zou fijn zijn als dit huis-aan-huis opgehaald zou kunnen worden. Dit scheelt enorm in volume en ze verwacht dat hierdoor meer mensen plastic gaan scheiden. Als ik weer weg ga word ik vrolijk uitgezwaaid door Amanda en haar zoontje.

Benieuwd naar de verdere resultaten van de proef?

Gemeente Heemstede wil het scheiden van organisch afval stimuleren en meer inzicht krijgen in het scheidingsgedrag van inwoners en deelde als proef aan 250 inwoners verschillende GFT bakjes uit. Na twee maanden worden de inwoners naar hun bevindingen gevraagd. De gemeente hoopt dat inwoners zich bewuster worden van het belang van het scheiden van organisch keukenafval. Benieuwd naar de resultaten? Volg Begin van iets moois op Facebook en Twitter.