Achtergrond plastic inzameling

Door afval op de juiste manier te scheiden dragen we direct bij aan iets moois: een waardevolle en leefbare omgeving voor onszelf, onze kinderen en kleinkinderen.
 
 

Vanaf nu samen inzamelen!

Vanaf nu is afval management in diverse gemeenten nog duurzamer. In de gemeenten Bloemendaal, Haarlemmermeer, Haarlemmerliede en Spaarnwoude en Heemstede kun je ook drinkpakken samen met plastic inzamelen. Omdat afvalmanagement bij elke gemeente afzonderlijk wordt geregeld is dit in de gemeenten Hillegom, Katwijk, Lisse, Noordwijkerhout en Teylingen drinkpakken én blik. Bekijk bij gemeenten hoe dit in jouw buurt is geregeld.
 
 

Nog minder restafval

Drinkpakken en plastic zijn gemakkelijk samen in te zamelen. Op die manier hebben we meer grondstoffen en minder restafval. Drinkpakken worden in de sorteerfabriek uit elkaar gehaald in papier, folie en aluminium. Zo gaat het scheidingsproces in zijn werk. Ook blik wordt 100% gerecycled.
 
 

Verwerking van plastic

In de sorteerfabriek worden verschillende soorten plastic gesorteerd om zo optimaal te kunnen worden hergebruikt. In dit filmpje is te zien hoe de sorteerfabriek in Rotterdam het plastic afval sorteert in plastics zoals PET, PTE PEE en folie voor nieuw gebruik. Vervolgens koopt de verpakkende industrie weer plastic balen in om deze te recyclen in nieuwe verpakkingen of producten.
 
 

Waarom alles in één container?

Gemak dient de mens en plastic en drinkpakken betreffen materiaalsoorten die achteraf goed te scheiden zijn. Via deze zogenoemde na-scheiding worden de grondsoorten gesorteerd en voor hergebruik verkocht aan verschillende fabrikanten.
 
 

Onze fossiele grondstoffen raken uitgeput

Wist je dat voor de fabricage van plastic olie wordt gebruikt? Onze (fossiele) grondstoffen raken uitgeput. En dat terwijl we steeds meer plastic gebruiken. Ga dus bewust om met het gebruik van plastic. Bijvoorbeeld door zelf een tas mee te nemen als je boodschappen gaat doen. En heb je plastic en drinkpakken gebruikt, zamel deze dan apart in voor recycling. Wist je bijvoorbeeld dat er tennisballen en fleecetruien worden gemaakt van gerecycled plastic? En wc-papier van drinkpakken? Reden genoeg om je plastic (en blik) én drinkpakken samen in te zamelen!