Tip 7: Milieuvriendelijk inpakken

Door Redactie Begin van iets moois op 11 november 2017

Hoe oud je ook bent, een cadeau uitpakken is altijd feest! Zonder verpakking is misschien duurzamer, maar zeker niet compleet. Hoe pak je iets milieuvriendelijk in? We gingen op zoek naar leuke, duurzame oplossingen!

Duurzaam versieren

Koop een rol gerecycled papier en pak je cadeautjes in. Versier je cadeautjes met alles wat je in huis of in de tuin vindt; bladeren, takjes, resten stof en kant, lintjes, knoopjes of stempels. Je kunt ook een foto op het pakketje plakken. Hiermee maak je het niet alleen origineel, maar ook praktisch. Zo kan iedereen meteen zien voor wie het cadeautje is, zelfs de kleintjes die nog niet kunnen lezen.

Papier hier!

Heb je oud papier in huis, tijdschriften, kranten, oude kaarten of posters? Verpak je cadeau in dit papier. Dit ziet er echt kek uit! Bijvoorbeeld een reisgids verpakt in een oude kaart of een kookboek verpakt in de pagina’s met recepten uit de Allerhande.

alternatief inpakpapier

Recycle verpakkingen

Bewaar verpakkingsmateriaal en gebruik het opnieuw. Papier, folie, zakjes, doosjes en lintjes kunnen allemaal gerecycled worden en maken van jouw cadeau een eyecatcher.

Hergebruik verpakkingsmateriaal tip 7

Prachtige doosjes van wc rollen

Weet je dat je van een leeg wc rolletje een mooi doosje voor kleine cadeautjes kan maken? Bekijk hieronder hoe je dit doet.

wc rol diy cadeau doosje

Inpak-stof

Vind je papier saai? Probeer dan ongebruikelijk materialen zoals stof. Maak bijvoorbeeld een mooie furoshiki verpakkingsdoek. In de kringloopwinkels kun je vaak restanten stof kopen om dit te maken. Wij delen hier alvast wat inspiratie hoe je de doek kunt gebruiken.

Schattige DIY zakjes

Ben je handig met de naaimachine? Maak dan schattige zakjes van restjes stof:

kerst kadootje

Creatief met … !

Wees creatief en kijk thuis goed om je heen. Bijna alle materialen kun je hergebruiken! Eierendozen, notenschillen, lege potjes, leuke schoenendozen. Kun je echt niets vinden? Voor een klein prijsje kun je in een kringloopwinkel allerlei doosjes, tasjes en mandjes in verschillende soorten en maten kopen. Gebruik bijvoorbeeld een grote Sinterklaasdoos of een mooi bloempotje als verpakking. En doe hier bloembollen of zaadjes in, of een cadeaubon van een tuincentrum. Mooie glazen potjes kun je vullen met lievelingssnoep, nootjes, koffiebonen, thee, kraaltjes of schelpen. Helemaal naar de smaak van degene voor wie dit cadeautje bedoeld is.

Zelfgemaakte verpakkingen

Er zijn zoveel manieren om je cadeautjes duurzaam in te pakken. Niet alleen leuk en creatief, ze maken blij! En er is niets mooiers dan dat :-)

Volgende week…

Na al die drukte van opruimen, schoonmaken, cadeautjes maken en inpakken is het volgende week tijd voor onze duurzame ontspanningstips!