Klimaatneutraal rijden op bananenschillen

Door Redactie Begin van iets moois op 8 augustus 2015

Iedereen weet dat GFT scheiden goed is voor het milieu. Maar wat er na inzameling met ons afval gebeurt, is minder bekend. Meerlanden verwerkt jaarlijks 50.000 ton GFT-afval en maakt hiervan 5 nuttige producten die in de regio worden ingezet. Eén van die producten is groengas. Groengas kun je vergelijken met aardgas en wordt onder andere gebruikt om huizen te verwarmen en als brandstof om op te rijden.

Een groot deel van het wagenpark rijdt op bananenschillen

Bij Meerlanden rijdt een groot deel van het wagenpark op eigen groengas. Dit zijn inzamel-, prullenbakken-, kraan-, veeg- en bestelwagens. Maar er wordt meer groengas geproduceerd dan het eigen wagenpark gebruikt. Van al het geproduceerde groengas gebruikt Meerlanden 10% voor eigen voertuigen. De overige 90% voedt Meerlanden in het aardgasnet van Liander. Zo kunnen tankstations en huishoudens in de regio ook gebruik van maken van dit duurzame groene product.

Hoe wordt groengas gemaakt

Door een geavanceerd gistingsproces wordt van keuken- en tuinafval biogas gemaakt. Het GFT wordt 14 dagen lang bewaard in een unieke vergistingsinstallatie zonder zuurstof bij een temperatuur van 53 graden. In die tijd zorgen de bacteriën die aan het afval worden toegevoegd ervoor dat er biogas vrijkomt. Dat gas wordt opgevangen en verder verwerkt.

Groengas is klimaatneutraal en bij verbranding komt vrijwel geen fijnstof en roet vrij. Stoken en rijden op groengas draagt bij aan verbetering van ons milieu én van de luchtkwaliteit. Het is op dit moment de schoonste en meest duurzame brandstof waar auto’s op kunnen rijden.

Wat hebben we nodig om groengas te maken?

Om groengas te produceren heeft Meerlanden veel en zuiver GFT nodig. Bananenschillen, theezakjes, etensresten, bloemen, keukenpapier, oud brood, jus, visgraten etc. Uw GFT is dus de basis van groengas. Reden genoeg om uw GFT goed te scheiden toch?

Kijk wat er allemaal in de GFT-bak mag. Lees meer >