Tue. Oct 4th, 2022

Door Communicatie Meerlanden op 10/10/2019

‘Honderd elektronische apparaten per Nederlands gezin’

Maar wat doe je met ongebruikte, verouderde of kapotte elektronica?

Een Nederlands gezin beschikt over honderd elektronische apparaten. En daar komt steeds meer bij. Van mobieltjes en tablets tot tandenborstels en lampen en tegenwoordig ook e-bikes en hoverboards. Een deel daarvan wordt niet meer gebruikt. Omdat ze verouderd zijn. Of erger nog, omdat ze kapot zijn. Bovendien worden ze vaak niet gerepareerd of ingeleverd voor recycling. Ze slijten de rest van hun productlevenscyclus in lades en kasten, op zolders en in schuurtjes. Zo vormen ze een onzichtbare afvalberg. Zonde, want de levensduur van elektronica kan makkelijk verlengd worden en het zit boordevol schaarse grondstoffen. Wat doe je er dan wel mee?

Martien Verwer van het regionaal sorteercentrum voor e-waste van Meerlanden weet daar wel een antwoord op: “Wij sorteren en demonteren afgedankte elektronica uit de hele regio. Dat levert goed herbruikbare grondstoffen op als plastic, maar ook schaarse als goud, zilver en platina. Bovendien zorgen we dat schadelijke stoffen als CFK’s niet in het milieu terechtkomen. In die berg e-waste zie ik dagelijks veel apparaten voorbij komen die nog werken. Of met een klein defect. Ook die moeten wij recyclen, terwijl deze makkelijk gerepareerd kunnen worden bij een repair café, verkocht in een kringloopwinkel of op een site voor tweedehands goederen of gedoneerd aan een lokale instelling als een school.”

  • Nog werkende apparaten, ook al vind jij ze verouderd, hebben waarde. Je kunt ze zelf verkopen op websites of markten, inleveren bij de kringloopwinkel in jouw dorp of er anderen mee helpen! Doneer ze aan de school of club in de buurt.
  • Met je niet meer (goed) werkende apparaten kun je langs een Repair Café in de buurt om te laten repareren. Zie bijvoorbeeld repaircafe.org. Ook bij de Meerwinkel worden ze opgelapt voordat ze de winkel ingaan. Tenslotte kun je ze ook laten repareren door de leverancier als er nog garantie op zit.
  • Is je apparaat echt stuk? Lever het dan in voor recycling. Dit kan op zoveel plekken dat laten verstoffen geen optie meer is; bij de milieustraat, bij winkels die elektronica verkopen en zelfs bij kinderboerderijen. Kijk voor meer dan 5000 inleverlocaties op watismijnapparaatwaard.nl.

Samen zorgen we er zo voor dat e-waste zo goed mogelijk in de kringloop blijft!

Nationale Recycleweek

In Nederland wordt jaarlijks liefst 166 miljoen kilo aan afgedankte elektrische apparaten (e-waste) en lampen ingeleverd voor recycling. Die hoeveelheid neemt alleen maar toe. Bij het regionaal sorteercentrum voor e-waste van Meerlanden, RSC Schiphol, alleen is in 2019 al 2.000.000 kilo aan e-waste ingeleverd. Toch komt jaarlijks ook nog steeds 2,3 kg e-waste per persoon in het restafval terecht. Om de inzameling van elektrische apparaten en verlichting een boost te geven organiseert Heel Holland Recyclet, een gezamenlijk initiatief van producenten, retailers en overheden, deze week de Nationale Recyleweek.


Meerlanden

By admin