Tue. Jun 28th, 2022

Door Communicatie Meerlanden op 09/9/2019

We zijn op bezoek bij Marlies Oudhoff met een wat ongewone vraag: “Mogen we de inhoud van je afvalzak zien?” Marlies (40) woont met haar man Remco en dochters Katie (10) en Nova (8) in Nieuw-Vennep. Hoe scheiden zij hun afval?

“Als afval scheiden eenmaal in je systeem zit, is het een kleine moeite,” vindt Marlies. “Volgens mij zijn we best goed bezig. De grote afvalbakken voor GFT- en restafval staan bij de voordeur onder een afdakje. Voor plastic, papier en glas hebben we kleine bakken in de keuken. In onze gemeente wordt rest- en GFT-afval opgehaald door Meerlanden. Het papier nemen verenigingen voor hun rekening. Glas, papier en plastic brengen we zelf weg. Of beter gezegd: dat is de taak van onze dochters.”

Gewenning
Misschien nog belangrijker dan afval scheiden, vindt Marlies afval voorkomen: “Neem nou het afschaffen van de gratis plastic tasjes in de supermarkt. In het begin miste ik ze, maar inmiddels ben ik eraan gewend om zelf een tas mee te nemen. En waarom is het nodig dat bijna alles in de supermarkt verpakt is in plastic? Vroeger konden we ook zonder. Trouwens: ik vind een komkommer die uit het plastic komt echt minder lekker smaken!”

Gebruik geen bioplastic-tasjes
Zie je weleens op een tasje of verpakking staan dat het van bioplastic is gemaakt? Bioplastic is een verraderlijke term. Het klinkt alsof het biologisch afbreekbaar is, maar dat is plastic nooit. Plastic is nooit verteerbaar en het is heel moeilijk te recyclen. Daarnaast is het veel goedkoper om steeds nieuwe tasjes te maken. Dat is dus echt een probleem.

Tijd om de zak te openen
Ben je anders met afval omgegaan omdat je wist dat wij zouden komen? “Zeker niet! Gisteravond gooide Remco de plastic kledinghanger van zijn nieuwe pak bij het restafval. Toen moest ik wel even lachen. Maar ik heb hem erin laten zitten hoor!”

Op tafel liggen twee bakjes van magnetronmaaltijden, dekseltjes van de yoghurt (de plastic bekers keurig gescheiden), het kontje van een komkommer, een kaasverpakking en wat fruitschillen. “Als ik zo naar mijn vuilnis kijk, zie ik dat ik nog wel wat kan verbeteren. We gooien al weinig eten weg, maar er zit toch meer groente- en fruitafval in dan ik dacht! Voor een deel komt dat door luiigheid. Maar het zou ook helpen als de gemeente het scheiden zou stimuleren met een goed afsluitbaar bakje voor het GFT-afval. Die zou ik op het aanrecht kunnen zetten, dat zou al veel schelen.”

GFT geeft energie!
Het is zonde om groente en fruit niet aan het GFT-afval toe te voegen. In groente en fruit zitten juist de stoffen die je wil hebben. Die leveren energie op! Maar ook koffiefilters met koffiedik, theezakjes en brood- en kaaskorsten (zonder plastic) mogen in de groenbak. Van tuinafval wordt compost gemaakt.

“We kunnen er niet omheen, we moeten afval met z’n allen beter scheiden. Plastic soep in de oceaan en enorme afvalbergen, overal zie je de gevolgen van onze consumptietoename. Ik heb niets tegen een luxe levensstijl, maar afval scheiden hoort er wel gewoon bij. En zeg nou zelf, het is toch een kleine moeite? Ik zou het wel mooi vinden als je restafval weg zou moeten brengen en dat plastic, GFT en glas opgehaald zouden worden. Dan gaan er vast meer mensen afval scheiden!”

“Mijn kinderen leren er regelmatig over op school en het is hun taak om minimaal een keer per week het plastic naar de plasticbak te brengen. Soms nemen we ‘m mee op de fiets naar school, want daar staat namelijk ook zo’n bak. Net zo makkelijk. En deze kledinghanger? Die gooi ik gelijk maar bij het plastic.”

Is Meerlanden ook jouw grondstoffenregiseur? Ontdek hier hoe de inzameling voor jouw gemeente is geregeld.


Nieuws

By admin