Tue. Jun 28th, 2022

Door Redactie Begin van iets moois op 10/10/2017

Dagelijks zien we de lekkerste gerechten voorbijkomen via foodblogs, vlogs, Instagram en andere kanalen. Je vraagt je wel eens af of je nog wegkomt met een oer-Hollandse boerenkool met worst! Eten is hot. En dat is niet zo gek. Het is niet alleen onze eerste levensbehoefte, het is ook één van onze lievelingsbezigheden. In Tip 2 heb je al kunnen lezen dat dit onze leefomgeving geen goed doet. Vleesconsumptie staat op de tweede plaats grootste impact op het milieu. Maar je hoeft natuurlijk niet meteen vegetariër te worden om duurzamer te eten.

Onze tips om duurzaam met eten om te gaan:

1. Koop duurzaam in
Welke maaltijd je ook kiest, het begint met goede voorbereiding en boodschappen.
Ook dit kun je duurzaam oppakken:

• maak vooraf een boodschappenlijstje
• koop alleen wat je nodig hebt
• koop groente en fruit van het seizoen
• koop groente en fruit op de lokale markt
• kijk voor zuivelproducten bij boerderijen in de buurt

Een echte aanrader is Elsbroekerwei in Hillegom. Bij Elsbroekerwei in Hillegom koop je bijvoorbeeld melk, yoghurt en karnemelk. Een delicatesse! Melk met een dikke laag room bovenop :-). Wij kochten meteen een fles van alle drie. De flessen zijn van glas, ze worden vaker dan 15-20 keer gebruikt en zijn duurzamer dan alle andere soorten verpakkingsmateriaal. Een aanrader én een stapje in de richting van duurzamer leven! Zeker als je deze lekkernijen met de fiets haalt!

Tip 3 -Eet duurzaam-melkfles

2. Ga voedselverspilling tegen
Heb je restjes eten over? Laat je inspireren door het Voedingscentrum:

Tip 3 -Eet duurzaam-restjes

Kliekjes kun je ook invriezen, delen met anderen of de volgende dag meenemen voor lunch. En als er echt geen andere optie is, gooi het dan weg in de GFT bak. Dan maakt Meerlanden er in de Groene Energiefabriek weer nuttige nieuwe producten van: Warmte, Biogas, Water, CO2 en Compost.

3. Eet minder vlees
Eén avond in de week soep is heerlijk! Tomatensoep, broccolisoep, pompoensoep, linzensoep, bonensoep… Noem een groente en je kan er een lekkere soep van maken, vaak in een aantal verschillende varianten. Serveer er croutons bij, gemaakt van oud brood. Of maak een tosti kaas voor de grote eters.

Een andere vegetarische topper is lasagne met pompoen en geitenkaas. Of pizza (Margherita, Quattro Formaggio). Laat je fantasie de vrije loop! Je kunt bijvoorbeeld ook zelfgemaakte patatjes met een rijk gevulde salade als avondeten voorbereiden. Of samen met de kinderen pannenkoeken bakken en experimenteren met vormen, kleuren en beleg. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden. Veel inspiratie en lekkere vegetarische gerechten kun je vinden op dehippevegetarier.nl, maar natuurlijk ook bij je (buitenlandse) vrienden, collega’s of buren!

In onze zoektocht naar nieuwe ideeën hebben we een kijkje genomen in de Tsjechische keuken. We hebben twee populaire (herfst)gerechten geproefd: gefrituurde parasolzwam en gefrituurde bloemkool. Smaak van de parasolzwammen kun je vergelijken met die van gefrituurde champignons. In Nederland kun je deze zwammen niet in de winkel vinden, maar portobellos zijn een goed alternatief. Ze zijn lekker met gekookte aardappelen en tomatensalade.

Tip 3 -Eet duurzaam-bloemkool Tip 3 -Eet duurzaam-parasolzwam

Gefrituurde bloemkool is een Tsjechische versie van tempura. Je maakt eerst roosjes van de bloemkool, en deze kook je heel kort. Daarna haal je ze door een beslag van meel, ei en paneermeel. Vervolgens frituur je de roosjes in hete olie goudbruin, totdat het gepaneerde laagje lekker krokant is. Op dezelfde manier kan ook knolselderij bereid worden. ook dit is super lekker!

4. Filter je frituurolie
Is je gebruikte olie niet verbrand, dan kun je het door een koffiefilter filteren en nog een paar keer gebruiken. Is de olie niet meer bruikbaar? Doe de afgekoelde olie in een plastic fles. Als deze vol is kun je het wegbrengen naar de Milieustraat, of in speciale bakken inleveren bij de supermarkt.

Doe de test: hoe groot is jouw voedselafdruk?

Wil je testen hoe duurzaam jij met voeding omgaat?
Test het hier!

Heb je nog duurzame tips voor ons? Wij horen het graag op Facebook Begin van iets moois!


Gemeente Aalsmeer, Gemeente Bloemendaal, Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Gemeente Haarlemmermeer, Gemeente Heemstede, Gemeente Hillegom, Gemeente Katwijk, Gemeente Lisse, Gemeente Noordwijkerhout, Gemeente Teylingen, Meerlanden, Nieuws

By admin