Tue. Oct 4th, 2022

Door Redactie Begin van iets moois op 10/10/2017

Je ontkomt er niet aan, ook al houd je misschien niet eens van shoppen. Spullen. Af en toe heb je echt iets nodig. Nieuwe spullen kopen is niet duurzaam. Sterker nog, het staat in de top 3 grootste impact op het milieu. Koop daarom allereerst geen spullen die je niet nodig hebt. En heb je echt iets nodig, kijk dan eerst naar onze 3 duurzame alternatieven.

Wat heeft de grootste impact op het milieu?

Als consument hebben we meer impact op het milieu dan we denken. Niet alleen het energiegebruik thuis of in de auto, maar ook het kopen van spullen en eten staat in de top 3. Dit alles moet geproduceerd worden, vaak aan de andere kant van de wereld. Bekijk op onderstaande grafiek wat een impact dit heeft. Best confronterend of niet?

Artikel tip 2-Top-10-impacts
Maar het geeft ons direct ook enorm veel kansen om duurzamer te leven. Er zijn namelijk genoeg leuke en toegankelijke alternatieven om aan spullen (die je écht nodig hebt!) te komen.

We hebben 3 duurzame opties op een rijtje gezet.

1. Leen, ruil of krijg je spullen
In veel gezinnen en families gaat de kleding al van oudere broers/zussen/nichten/neven naar hun jongere familieleden. Dit is een perfect voorbeeld van circulariteit. Dingen zo lang mogelijk gebruiken! Naast kleding wordt er natuurlijk van alles en nog wat geruild en geleend, (tuin)gereedschap, kinderspellen… Dit juichen wij natuurlijk met z’n allen toe!

2e hands kleding

Voor tweedehands kleding kan je ook terecht bij verschillende kledingbeurzen of kledingruil initiatieven in jouw buurt!

2. Ga op speurtocht langs kringloopwinkels
Bij kringloopwinkels is er van alles en nog wat te vinden. Het is niet alleen ontzettend leuk om rond te snuffelen op zoek naar vintage koopjes voor de laagste prijs, het is ook heel erg duurzaam! En er liggen echt niet alleen ouderwetse spullen. Je kunt er ook nieuwe dingen vinden, spullen die mensen hebben gekregen en niet kunnen gebruiken.

Meerwinkel logo

In Hoofddorp is er de Meerwinkel (de tweedehands winkel van Meerlanden) waar onze collega’s alle ingebrachte spullen zorgvuldig nakijken en sorteren. Zeker de moeite waard om een bezoekje te brengen als je op zoek bent naar iets unieks!

3. Koop je spullen op Marktplaats
Elke dag bezoeken ruim 2.1 miljoen mensen marktplaats.nl. Per dag worden er gemiddeld 350.000 nieuwe advertenties op de website geplaatst, van kleding, verzamelobjecten tot auto’s en huisraad.

Collega-regenpak via Marktplaats
Elke week testen wij zelf een tip. Onze collega had een regenpak nodig voor de fietstocht naar het werk. Zij vond het regenpak voor een goede prijs op marktplaats en haalde dit op met de fiets. Hoe duurzaam wil je het hebben!

Heb jij meer voorbeelden van duurzaam winkelen en wil je ze met ons delen? Deel ze met ons op Begin van iets moois op Facebook!


Gemeente Aalsmeer, Gemeente Bloemendaal, Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Gemeente Haarlemmermeer, Gemeente Heemstede, Gemeente Hillegom, Gemeente Katwijk, Gemeente Lisse, Gemeente Noordwijkerhout, Gemeente Teylingen, Kringloopwinkel, Meerlanden

By admin