Mon. Aug 8th, 2022

Door Nathalie Goudsmit op 10/10/2017

Oktober is dé maand om je tuin winterklaar te maken. Knip oude bloemen af en snoei bomen zoals berken, esdoorn, tulpenboom, druiven, noten en acers. Heb je veel snoeiafval en/of GFT dat niet meer in de groenbak past? Inwoners van Haarlemmermeer kunnen gratis hun groente-, fruit- en tuinafval wegbrengen naar Meerlanden in Rijsenhout. Dit gaat niet ten koste van het grofvuil tegoed. 

De gemeente stimuleert inwoners om hun grondstoffen, zoals etensresten en tuinafval, apart bij Meerlanden aan te bieden. Dit GFT wordt in de Groene Energiefabriek van Meerlanden voor 100% gerecycled. Van 55.000 ton GFT kan bijvoorbeeld ongeveer 23.000 ton compost worden gemaakt. Maar dat is niet alles. Bij het vergisting- en composteringsproces komen nog vier andere producten vrij: groengas om op te rijden, warmte voor de kassen in de buurt, CO2 voor de bemesting van planten en water om straten te reinigen. GFT levert dus maar liefst vijf nuttige producten op!

Gratis compost halen op de Landelijke Compostdag

Op de Landelijke Compostdag deelt Meerlanden jaarlijks gratis compost uit aan inwoners als dank voor het aanleveren van GFT. Bovendien kunnen inwoners bij Meerlanden het hele jaar door zelf gratis compost scheppen.

Breng al je grondstoffen naar het Milieuplein

Heb je: wit- en bruingoed, papier en karton, glas, textiel, Klein Chemisch Afval (KCA) en plastic en drinkpakken? Breng ze naar het Milieuplein! Ook dit zijn grondstoffen die hergebruikt of gerecycled kunnen worden. Neem bij een bezoek aan de milieustraat wel een legitimatie mee.

Kijk voor meer informatie over de verschillende grondstofsoorten en hoe ze worden ingezameld op de website van Meerlanden of op Afvalzoeker.nl.

Afvalzoeker-headerbeeld-800x800


Gemeente Haarlemmermeer, GFT, Meerlanden

By admin