Mon. Aug 8th, 2022

Door Nathalie Goudsmit op 09/9/2017

De gemeente Haarlemmermeer is op zoek naar de ouders of verzorgers van in totaal honderd baby’s tussen 5 maanden en anderhalf jaar die gebruik willen maken van wasbare luiers. Deze zijn beter voor het milieu dan wegwerpluiers, ook als de productie en het wassen worden meegeteld. Bovendien bespaar je met wasbare luiers 500 euro per luierperiode ten opzichte van wegwerpluiers

Een kindje in de luiers zorgt voor zo’n 260 kilo luierafval per jaar. Omgerekend over alle inwoners van Haarlemmermeer is dat per persoon 10 kilo per jaar. Samen met inwoners wil Haarlemmermeer binnen vijf jaar het restafval verminderen van 195 kilo (2016) naar 24 kilo per jaar (2021). Daarom biedt de gemeente ouders met kinderen in de luiers dit najaar de mogelijkheid om wasbare luiers uit te proberen. Tijdens de acht weken durende pilot ‘Mazzelkontjes’ wordt circa 45 kilo luierafval per kind bespaard. Met honderd gezinnen is dat in totaal 4.500 kilo. Naast milieuwinst betekent het voor de deelnemende ouders ook winst in de portemonnee. Wegwerpluiers kosten per kindje gemiddeld 500 euro meer dan wasbare luiers.

Minder lekkage

Wie bij wasbare luiers denkt aan witte kantoenen doeken met veiligheidsspeld en trommels vol vieze was, heeft het mis.  De wasbare luiers van nu voelen zacht aan, zijn voorgevormd en uitgevoerd in vrolijke eigentijdse prints en kleuren. Een inlegvel vangt de ontlasting op en wordt weggegooid. Zo is er veel minder luierafval. In de gemeente Zwolle is er al meer ervaring met wasbare luiers. Inwoner Eddy te Rietstap gebruikt al drie jaar wasbare luiers, eerst voor zijn dochter (nu drie) en sinds kort voor de andere dochter (nu negen maanden). “Het steeds opnieuw moeten kopen en weggooien van wegwerpluiers en veel meer afval hebben, waren voor mij redenen om met wasbare luiers te beginnen. Wasbare luiers bieden op langere termijn financieel voordeel. En niet onbelangrijk: er is minder lekkage dan bij wegwerpluiers. Wasbare luiers zijn ook vriendelijker voor de babyhuid.”

Gouden tip

Zijn er ook nadelen? “Zonder zo’n proef kan het aankoopbedrag voor het complete pakket wasbare luiers een hobbel zijn. Met wegwerpluiers verdeel je de kosten over de gehele luierperiode. Ook moet je voldoende luiers aanschaffen, want in de winter kunnen ze wat traag drogen. En op vakantie zijn wasbare luiers wat lastiger.” Eddy’s gouden tip: “Gun jezelf tijd om aan wasbare luiers te wennen. De handelingen zijn anders dan bij wegwerp, zoals het aandoen van de luiers. Het vraagt om een andere mindset.”

Informatiebijeenkomsten

Tijdens de proefperiode zijn er voor ouders/verzorgers die met de proef meedoen drie informatiebijeenkomsten in het raadhuis. Voor de eerste bijeenkomst op 2 oktober is de aanwezigheid van beide ouders/verzorgers noodzakelijk. Op deze bijeenkomst worden ook de luierpakketten uitgereikt. Bij de vervolgbijeenkomsten op 16 oktober en 28 november wordt op minstens één ouder/verzorger gerekend. Alle drie de bijeenkomsten zijn ’s avonds. Bij deelnemers die voortijdig stoppen met de proef brengt de gemeente 250 euro in rekening als tegemoetkoming voor het gebruik van de wasbare luiers. Dit geldt ook als de luiers worden doorverkocht. Voor degenen die de proef afmaken kost deelnemen niets.

Meld je aan

Meedoen gaat op volgorde van aanmelding (en spreiding van de deelnemers over de gemeente). Aan de proef kunnen honderd baby’s uit Haarlemmermeer meedoen.

Aanmelden kan tot en met 26 september via haarlemmermeer.nl/mazzelkontjes.


Gemeente Haarlemmermeer, Nieuws

By admin