Mon. Aug 8th, 2022

Door Redactie Begin van iets moois op 06/6/2017

Woon je in Lisse of Heemstede dan heb je het misschien al gezien. Wij zoeken grondstoffen! En om het iedereen makkelijk te maken hebben we een gloednieuwe mobiele Grondstofkar. En deze kar komt naar je toe deze zomer! Alle werkdagen kun je op een andere locatie je waardevolle grondstof kwijt. Cartridges, kleine elektrische apparaten en textiel, we recyclen alles. Dus ruim je kast op en bekijk wanneer de aanhanger in jouw buurt staat! Want hoe meer grondstoffen we kunnen terugwinnen, hoe beter voor het milieu.

Als je elektrische apparaten of batterijen bij het restafval gooit, worden ze verbrand. Dit is slecht voor het milieu en bovendien zonde van de gemiste grondstoffen. Welke stoffen halen we uit kleine elektrische apparaten, frituurvet en wat doen we met oud textiel? We zetten een paar voorbeelden voor je op een rij.

Oud textiel krijgt een tweede leven

Hoe meer oud textiel je gescheiden inlevert, hoe meer textiel een tweede leven krijgt. Gescheurde spijkerbroeken, knuffels, oude schoenen en ander kapot textiel zijn bovendien weer grondstof voor producten zoals poetsdoeken, isolatiemateriaal, dekens en vloerbedekking.

Klein Chemisch afval is grondstof

Als je Klein Chemisch Afval gescheiden inlevert, kunnen we grondstoffen zoals zink, metaal, cadmium, zilver, olie hergebruiken en er nieuwe producten van maken zoals dakgoten, spijkers, staaldraad, batterijen en brandstof. Lege batterijen en cartridges zijn dus ook grondstof!

Gebruikt frituurvet is 100% recyclebaar tot biodiesel

Biodiesel is een duurzame brandstof. De basis grondstof van biodiesel is biologisch afbreekbaar en niet giftig. Lever gebruikte frituuroliën en vetten daarom in een gesloten verpakking in bij de Grondstofkar.

Kapotte kleine elektrische apparaten zijn grondstof

In kleine elektrische apparaten met een stekker of een batterij zitten schadelijke stoffen zoals kwik, aluminium en koper. Door dit te recyclen, voorkomen we dat deze stoffen vrijkomen. Ook kunnen we de bruikbare materialen opnieuw gebruiken waardoor we duurzamer met grondstoffen omgaan.

Deze grondstoffen zoeken we!

In de Grondstofkar zitten speciale gaten waar je verschillende soorten afval in kunt gooien zoals: frituurvet, spaarlampen, tl-buizen, kleine elektrische apparaten, inktpatronen, cartridges, batterijen, textiel. De Grondstofkar staat op verschillende locaties in Lisse en Heemstede. Dat scheelt een ritje naar de milieustraat. Help ons zoveel mogelijk te recyclen.

Kleine moeite, groot plezier!


Gemeente Heemstede, Gemeente Lisse, Meerlanden, Nieuws

By admin