Tue. Oct 4th, 2022

Door Redactie Begin van iets moois op 05/5/2017

Iedereen weet wel zo’n beetje hoe je van groente-, fruit en tuinafval compost moet maken; humus en nieuwe voeding voor je plantenborders en moestuin. Afvalinzamelaar, ook wel grondstoffenbedrijf Meerlanden NV ziet nog wat meer in onze gft-container: groen gas voor de auto, warmte voor kassenbedrijven, CO2 voor de bemesting van planten en water voor van alles. 

In het hart van de gft-verwerking in Rijsenhout staan twee enorme biovergisters die worden gevoed met groente-, fruit- en tuinafval. In de maag van de machines zetten bacteriën het gft om in methaan en CO2. Door dit te splitsen ontstaat groen gas. Direct uit de vuilniswagens wordt het gft-afval met een shovel ingevoerd in een verkleiner en trommelzeef, die het grove vuil en plastic eruit filtert. Bij het filteren gaat ook gft verloren, maar het is een noodzakelijke stap, omdat niet iedereen thuis het afval goed scheidt.

Het groen wordt – vermengd met olie, vetten en ander calorierijk afval – ingevoerd in de buik van de biovergisters. Hoe meer etensresten het gft-afval bevat hoe sneller de biovergisting in z’n werk gaat. Een robot voert de machines 24 uur per dag gft en ook het opstoken van de vergisters gebeurt volautomatisch, met hout dat eerder uit het afval is verzameld en geshredderd.

Biofilter

Aan het eind van het proces wordt alle lucht uit de vergister door een biofilter geblazen, waardoor de omgeving geen hinder heeft van stankoverlast. De ‘bacteriepoep’ uit de vergister wordt vervolgens gemengd met schoon gft-afval en in composteringstunnels verwerkt tot compost. Meerlanden levert de compost daarna aan Otte BV in Lisse, dat de compost weer afzet in de agrarische sector. Een ander bedrijf vult zakjes compost voor de particuliere markt. Daar wordt 40% turf aan toegevoegd, omdat planten niet in klinkklare compost kunnen groeien.

De warmte die vrijkomt bij het composteren wordt geleverd aan glastuinbouwbedrijven in de omgeving van de Meerlandenlocatie in Rijsenhout. Zelfs het vrijkomende water wordt door Meerlanden hergebruikt, onder andere als pekelwater bij de gladheidsbestrijding en als water voor de veegwagens van Meerlanden.

Compost

Van de 55.000 ton gft die binnenkomt houdt Meerlanden ongeveer 23.000 ton compost over. Chauffeurs van het bedrijf rijden op dit moment met bedrijfsafval naar de vuilverbranding in Harlingen, omdat Amsterdam er te weinig capaciteit voor heeft. ’s Winters, als er veel minder gft wordt opgehaald, nemen de auto’s gft mee terug voor de biovergister. De fabriek moet dag en nacht doordraaien.

Van oktober tot maart komt Meerlanden 200 ton groenafval per week tekort. Uit 1.000 kilo gft wordt ’s winters 150 m3 groen gas gehaald en ’s zomers 80 m3. Het verschil in de opbrengst zit hem in het percentage etensresten in de gft. In de Meerlanden-gemeenten wordt in maart altijd aandacht besteed aan de Landelijke Compostdag. Burgers kunnen dan gratis drie of vier zakken compost afhalen bij de milieustraat in hun gemeente.

Auteur: Ed Olivier, Lisses Nieuwsblad

Compostzak BviM


Compost, Gemeente Aalsmeer, Gemeente Bloemendaal, Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Gemeente Haarlemmermeer, Gemeente Heemstede, Gemeente Hillegom, Gemeente Katwijk, Gemeente Lisse, Gemeente Noordwijkerhout, Gemeente Teylingen, GFT, Meerlanden

By admin