Mon. Aug 8th, 2022

Door Redactie Begin van iets moois op 03/3/2017

Ruim 900 inwoners uit de regio Haarlemmermeer en Duin- en Bollenstreek bezochten op 25 maart, tijdens de Landelijke Compostdag, de eerste editie van het Begin van iets moois festival.

Op deze prachtige lentedag opende Meerlanden haar deuren en konden alle bezoekers in en rondom de Groene Energiefabriek ervaren dat afval niet het einde is, maar het begin van iets moois. Ook deelden Meerlanden en gemeenten ruim 55.000 zakken MeerCompost uit op 17 locaties in 14 gemeenten aan inwoners als bedankje voor het scheiden van GFT. Compost die in de Groene Energiefabriek is gemaakt van 1.250.000 kilo ingezameld GFT uit de regio.

“Wij vinden het fantastisch dat zoveel inwoners onze Groene Energiefabriek en het festival hebben bezocht. Ook zijn we blij met de grote belangstelling voor de Meercompost die we jaarlijks uitdelen. Als inwoners hun afval goed scheiden, kunnen wij het weer als grondstof hergebruiken en wordt afval het begin van iets moois. Dat kunnen we alleen met elkaar doen en daarom bedanken wij vandaag, mede namens de gemeenten, alle inwoners voor het scheiden van hun afval,” aldus Angeline Kierkels, Algemeen Directeur Meerlanden.

Inspirerend festivalprogramma

Op verschillende manieren konden bezoekers op het festival ontdekken dat afval waardevolle grondstof is. Elk half uur bezochten meerdere groepen belangstellenden de Groene Energiefabriek waar het lokaal ingezamelde GFT wordt verwerkt tot maar liefst vijf producten. Nieuwsgierige kinderen konden in een workshop ‘goud delven in oude apparaten’ oude laptops, telefoons en beeldschermen open schroeven en zo ontdekken dat vrijwel alle onderdelen hergebruikt kunnen worden.

Wethouders uit de verschillende Meerlanden gemeenten deden mee aan een demonstratie textiel sorteren. Dat afval ook grondstof kan zijn voor een hippe hoed ontdekten de knutselaars die van drinkpakken een hoed of pet maakten. En kopers van de vrolijke, gepimpte spijkerbroeken bij TripleG hebben de levensduur van een oude spijkerbroek verlengd.

Een absolute eyecatcher was het straattheatertrio The Re-Cyclists. Uitgedost in prachtige kostuums van blikjes, plastic tassen en kapotte fietsbanden lieten zij bezoekers zien hoe leuk en waardevol afval scheiden is. Bezoekers konden bovendien genieten van lokale lekkernijen – met als topper Woody’s bakfrites van lokaal geteelde aardappelen – en konden heerlijk in het zonnetje bijkomen in de koffiecorner en woonkamer, ingericht met gebruikt meubilair uit de Meerwinkel.


Compost, Gemeente Aalsmeer, Gemeente Bloemendaal, Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Gemeente Haarlemmermeer, Gemeente Heemstede, Gemeente Hillegom, Gemeente Katwijk, Gemeente Lisse, Gemeente Noordwijkerhout, Gemeente Teylingen, GFT, Groengas, Meerlanden

By admin