Tue. Oct 4th, 2022

Door Redactie Begin van iets moois op 12/12/2016

Klein Chemisch Afval (KCA) is huishoudelijk afval waar chemische stoffen in zitten die schadelijk zijn voor de gezondheid en het milieu. Het afval bevat bijvoorbeeld lood, kwik, cadmium, chroom of organische oplosmiddelen. Daarom moet dit apart worden verwerkt. Bepaalde stoffen uit KCA, zoals metaal en zink, kunnen we hergebruiken tot grondstof. Lever daarom altijd je KCA apart in!

Waar kun je KCA inleveren

Je kunt bij de milieustraten je chemisch afval inleveren zoals batterijen, oliën, spaarlampen, tl-buizen, verfproducten en medicijnen. Ook zijn er WeCycle inleverpunten bij supermarkten en bouwmarkten, waar je kleine voorwerpen zoals batterijen en lampen kunt inleveren. Bovendien rijdt er een KCA-wagen in de gemeenten Haarlemmermeer, Haarlemmerliede en Spaarnwoude en Noordwijkerhout.

Bekijk hier de route van de KCA-wagen met inleverdata 2017.

KCA wordt zoveel mogelijk hergebruikt

Het metaal uit batterijen en accu’s wordt hergebruikt: van het zink worden bijvoorbeeld dakgoten gemaakt en van het staal spijkers en staaldraad. Cadmium komt weer terug in nieuwe batterijen. Van foto-ontwikkelaar en -fixeer is het waardevolle zilver weer bruikbaar. En olie wordt weer als brandstof benut.

Hoe wordt KCA verwerkt

Het zogenaamde restafval van KCA gaat naar speciale verbrandingsovens. De hoge temperatuur vernietigt de schadelijke stoffen en reinigingsinstallaties zuiveren de gassen die daarbij vrijkomen. Door een sterke verbetering van de verbrandingstechniek kan steeds meer afval op die manier onschadelijk worden gemaakt. KCA dat niet kan worden gerecycled of verbrand, wordt veilig opgeslagen.

Twijfel of iets bij het KCA mag?

Bekijk hier de totale wel/niet lijst of ga naar de Afvalzoeker op deze site, als wilt weten in welke bak of zak je een specifiek product of materiaal in kunt zamelen.


Gemeente Aalsmeer, Gemeente Bloemendaal, Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Gemeente Haarlemmermeer, Gemeente Heemstede, Gemeente Hillegom, Gemeente Katwijk, Gemeente Lisse, Gemeente Noordwijkerhout, Gemeente Teylingen, KCA

By admin