Tue. Oct 4th, 2022

Door Redactie Begin van iets moois op 11/11/2016

Soms is het lastig om te bepalen of iets nu wel of niet bij het plastic mag. Zeker nu in veel gemeenten ook blik en drinkpakken bij het plastic ingezameld kunnen worden. Mogen bijvoorbeeld chipszakken en koffieverpakkingen nou wel of niet bij het plastic? Als er aan de binnenkant van de zak een metalen laagje zit, is het antwoord hierop “nee”.

Veel chips- en koffieverpakkingen hebben een metalen laagje aan de binnenkant om licht en lucht niet op het product in te laten werken. Zo blijft het langer vers. Veel mensen weten niet dat deze verpakkingen bij het restafval moeten en gooien ze bij het plastic. De techniek is echter nog niet zo ver dat de sorteerder dit aluminium van het plastic kan scheiden. Daarom moeten deze chipszakken en koffieverpakkingen bij het restafval.

Hoe zit dit dan met drinkpakken?

Deze goede vraag kregen we op Facebook. Met de nieuwste techniek kan de sorteerder van plastic wel het aluminiumlaagje van karton losweken. Iets wat (nog) niet lukt bij plastic.

Betere scheiding leidt tot nog meer recycling

15% van al het apart ingezamelde plastic kan helaas niet worden verwerkt omdat dit bestaat uit materialen die niet bij het plastic horen. Glas, hard plastic en chipszakken bijvoorbeeld, moeten eerst door de sorteerder eruit worden gehaald. Deze materialen worden vervolgens verbrand met het restafval. De andere 85% wordt verwerkt tot grondstoffen. We kunnen nóg meer recyclen als iedereen goed weet wat bij het plastic mag.

In de Afvalzoeker op deze site kun je zien wat er in jouw gemeente bij het plastic mag.


Gemeente Aalsmeer, Gemeente Bloemendaal, Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Gemeente Haarlemmermeer, Gemeente Heemstede, Gemeente Hillegom, Gemeente Katwijk, Gemeente Lisse, Gemeente Noordwijkerhout, Gemeente Teylingen, Meerlanden, Plastic

By admin