Tue. Oct 4th, 2022

Door Redactie Begin van iets moois op 11/11/2016

We horen in de media soms negatieve berichten over het recyclen van plastic. Zo zou maar een klein deel van al het ingezamelde plastic worden gerecycled en de rest worden verbrand met het restafval. Niets is minder waar! In het verzorgingsgebied van Meerlanden wordt 85% van alle plastic, blik en drinkpakken gerecycled tot nieuwe grondstoffen en producten.

Slaapzakken, fleecetruien, tennisballen, auto dashboards en meer

Van het ingezamelde plastic dat Meerlanden aanbiedt bij sorteerder SUEZ in Rotterdam blijft na sortering, dus nadat het is ontdaan van vervuiling, maar liefst 85% over voor recycling. Het gerecyclede plastic, ook wel ‘recyclaat’ genoemd, wordt vervolgens aangeboden aan verschillende producenten die het verwerken in uiteenlopende producten zoals slaapzakken, fleecetruien, tennisballen, jerrycans, speelgoed, autodashboards, DVD-hoesjes en bloempotten.

15% ingezameld plastic is vervuild

15% van al het aangeboden plastic kan helaas niet worden verwerkt omdat dit bestaat uit materialen die niet bij het plastic horen. Glas en hard plastic bijvoorbeeld, worden eruit gehaald en vervolgens verbrand met het restafval. De andere 85% wordt verwerkt tot grondstoffen.

Betere scheiding leidt tot nog meer recycling

We kunnen nóg meer recyclen als iedereen alles wat bij het plastic mag, in sommige gemeenten ook drinkpakken en blik, van het restafval apart houdt. In de Afvalzoeker op deze site kun je zien wat er in jouw gemeente bij het plastic mag. Ook helpt het als je plastic bakjes en drinkpakken schoon en leeg inzamelt. Halfvolle drinkpakken of yoghurtbakjes betekenen extra werk voor SUEZ. Plastic, blik en drinkpakken moeten schoon zijn voordat deze verder kunnen worden verwerkt.

Extra capaciteit garandeert verwerking van al het plastic

De sorteerinstallatie van SUEZ draait op volle toeren om de toename in plastic, blik en drinkpakken te kunnen verwerken. Als voorzorgmaatregel heeft Meerlanden, als lid van het collectief Midwaste, extra sorteercapaciteit in Duitsland gecontracteerd. Zodat we kunnen garanderen dat er in de regio geen gescheiden plastic verloren gaat.

Bemoedigende resultaten: 22 tot 40% gewichtstoename t.o.v. 2015

Gelukkig kunnen we steeds meer inwoners overtuigen hun plastic bakjes, zakjes en flesjes niet meer bij het restafval te doen maar apart in te zamelen. En dit is terug te zien in recente inzamelcijfers uit het verzorgingsgebied van Meerlanden. In gemeenten waar drinkpakken en soms ook blik bij het plastic ingezameld mogen worden zijn de resultaten veelbelovend. Gemeten in maandgemiddelden en uitgedrukt in kiloton, zien we de volgende stijging ten opzichte van 2015:

Plastic (blik) en drinkpakken
• Gemeenten waar sinds het begin van 2016 plastic en drinkpakken worden ingezameld (Bloemendaal en Haarlemmermeer) of plastic, blik en drinkpakken (Hillegom, Lisse en Noordwijkerhout) laten ten opzichte van 2015 een gewichtstoename zien van 22% tot 40%.

Plastic
• Gemeenten waar plastic wordt ingezameld (Aalsmeer en Heemstede) en gemeenten die recent drinkpakken aan het plastic hebben toegevoegd (Diemen en Haarlemmerliede en Spaarnwoude) zien ten opzichte van vorig jaar een maximale gewichtstoename van 10%.

Werk aan de winkel

Het uiteindelijke doel is om de productieketen voor plastic en drinkpakken volledig te sluiten. Dit vraagt niet alleen om een inspanning van alle inwoners maar ook om innovaties, doorzettingsvermogen en samenwerking aan de andere kant. Een schone opdracht voor gemeenten, afvalinzamelaars, -sorteerders en -verwerkers, producenten van verpakkingen en brancheorganisaties om bestaande sorteer- en recyclingtechnieken te verbeteren en bindende afspraken te maken.

Bekijk in deze video hoe al het plastic bij SUEZ wordt verwerkt.


Gemeente Aalsmeer, Gemeente Bloemendaal, Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Gemeente Haarlemmermeer, Gemeente Heemstede, Gemeente Hillegom, Gemeente Katwijk, Gemeente Lisse, Gemeente Noordwijkerhout, Gemeente Teylingen, Meerlanden, Nieuws, Plastic en drinkpakken

By admin