Tue. Oct 4th, 2022

monika-bajek-met-gft-bakje-4_3-11

Door Redactie Begin van iets moois op 11/11/2016

Vandaag krijgen we letterlijk een kijkje in de keuken van Monika Bajek uit de Geleerdenwijk. Zij ontving samen met 249 andere huishoudens in de Geleerdenwijk een GFT-bakje. De actie is geïnitieerd door gemeente Heemstede om te kijken of inwoners meer etensresten en ander organisch afval inzamelen met een klein bakje in de keuken. Er zijn er in de wijk 3 verschillende bakjes uitgedeeld en we vragen Monika of het nieuwe bakje bevalt.

Monika testte een GFT bakje voor de gemeente

Monika Bajek, werkende moeder van een gezin met 2 dochters, probeerde 2 weken het opengewerkte groene GFT-bakje met papieren zakjes. “Sorry, ik heb niet zulk goed nieuws,” zegt Monika. “Ik ben niet tevreden over het bakje.” Ook vindt Monika de zakjes zonde van het geld. De zakjes worden nat, vies en gaan stinken. “Ik heb na 2 weken gewoon weer mijn oude GFT-bakje uit de kast gepakt!”

Schoonmoeder ook overstag

“Dit bakje heb ik een paar jaar geleden gekocht bij Blokker. Het is kleiner en heeft een dekseltje waardoor ik minder fruitvliegjes krijg dan bij het groene bakje van de gemeente. Mijn schoonmoeder zag dit bakje bij mij en heeft er nu ook één aangeschaft” vertelt Monika. Het gestroomlijnde zilverkleurige model van Monika doet toevallig ook mee aan de proef en is uitgedeeld aan één derde van de proefpersonen.

In Polen komt afvalscheiding langzaam op gang

Monika vindt het wel een geslaagde proef van de gemeente omdat ze het milieu belangrijk vindt. Ze heeft het scheiden van afval niet, zoals haar man, van huis uit meegekregen. Vroeger woonde ze in een klein stadje in Polen waar geen afval werd gescheiden. Het komt ook daar nu langzaam op gang. Het gezin probeert zoveel mogelijk voor het milieu te doen. Er zijn zonnepanelen op het dak geïnstalleerd en in de keuken staan naast het GFT-bakje nog 3 bakken voor het plastic, papier en restafval. Alleen glas gaat in de schuur.

gft-bakje-mee-terug_3-11

Je mag 3 x raden wat ik bij het weggaan van Monika mee krijg. Ze geeft me het proefbakje met zakjes weer terug. “Die mag je weer meenemen” lacht Monika, “ik hou het bij mijn eigen bakje!” Lachend loop ik met het bakje in de hand de deur uit.


Gemeente Heemstede, GFT, Meerlanden

By admin