Mon. Aug 8th, 2022

Door Redactie Begin van iets moois op 07/7/2016

De verwerking van GFT tot nieuwe producten werpt meer en meer zijn vruchten af. Wist je dat in 2015 onze Groene energiefabriek 36,5 miljoen autokilometers heeft geproduceerd van visgraten, oud brood, restjes boerenkool en eierschalen? Dat is 900 keer de wereld rond! En we zitten niet stil. We onderzoeken op dit moment de toepasbaarheid van GFT in verf. Letterlijk banaan geel en appeltjes groen! Weer een stapje dichter naar een circulaire economie.

Een paar supergroene cijfers

• In 2015 heeft Meerlanden 55.000 ton GFT verwerkt.
• Dit leverde 5 nuttige producten op, waaronder 4,2 miljoen m3 groengas.
Hiermee rijd je 36,5 miljoen kilometers met de auto, en kun je 900 keer de aarde rond!
• 22000 ton MeerCompost, dit zijn 2,5 miljoen zakken compost!
• 10.000.000 kWh warmte waarvan 3.1000.000 kWh geleverd aan glastuinbouw.
• 500.000 liter water gebruikt voor straatreiniging en 615.000 liter gebruikt voor gladheidsbestrijding.

Nieuw product uit GFT in ontwikkeling

We zijn altijd op zoek naar nieuwe mogelijkheden om organische grondstoffen uit huishoudelijk- en bedrijfsafval te gebruiken. Op dit momente onderzoeken we de toepasbaarheid van GFT in de productie van verf. De vraag naar grondstoffen neemt wereldwijd toe, de beschikbaarheid af. Wij geloven dat de omschakeling naar een circulaire economie essentieel is. In een circulaire economie moeten we sluitende kringlopen creëren op het gebied van grondstof, energie en water. We gooien geen grondstoffen meer weg, maar gebruiken ze opnieuw bij het maken van nieuwe producten.

Enkele doelen in 2016

– Groengasproductie naar 2,6 miljoen m3
– Onderzoek naar toepasbaarheid GFT in productie van verf
– Onderzoek gebruik restwarmte voor drogen organische reststromen in het productieproces
– Meer en betere kwaliteit GFT inzameling door communicatie naar inwoners en verbeteren inzameltechieken

Begin van iets moois: 5 nuttige producten

Etensresten en tuinafval worden in onze fabriek 100% gerecycled tot maar liefst 5 nuttige producten: groengas, groen CO2, warmte, compost en water. Hoe zuiverder het opgehaalde GFT, hoe meer grondstoffen en energie we kunnen maken. In onderstaande infographic kun je het innoverende vergistings- en composteringsproces en de opbrengsten van 2015 zien.

Infographic - De Groene Energiefabrief van Meerlanden - Opbrengsten uit GFT in 2015


Gemeente Aalsmeer, Gemeente Bloemendaal, Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Gemeente Haarlemmermeer, Gemeente Heemstede, Gemeente Hillegom, Gemeente Katwijk, Gemeente Lisse, Gemeente Noordwijkerhout, Gemeente Teylingen, GFT, Groengas, Meerlanden

By admin