Mon. Aug 8th, 2022

Door S. Agterdenbos op 04/4/2016

U kunt uw plastic afval, blik en drinkpakken voortaan in één container weggooien. De containers waar u voorheen alleen plastic in kon weggooien, zijn vanaf nu plastic, blik en drinkpakken containers.

Waar kan ik mijn plastic afval, blik en drinkpakken kwijt?

De PBD (plastic, blik en drinkpakken) containers staan verspreid door de gemeente in de 38 milieuparken, bijvoorbeeld bij de supermarkt. U kunt uw plastic afval, blik en drinkpakken ook kwijt bij de Milieustraat. Op www.katwijk.nl/milieuparken vindt u een kaartje met alle containerlocaties.

Wat mag wel en wat mag niet in de container?

Alle containers hebben een sticker waarop u kunt zien wat u er in mag gooien. Alle plastic verpakkingsmaterialen, drinkpakken en metalen en aluminium verpakkingen mogen in deze container. Bijvoorbeeld plastic flessen, boterkuipjes en knijpflessen. Maar ook conservenblikken, aluminium ovenschaaltjes, frisdrankblikjes en drank- en zuivelverpakkingen mogen erbij.

Bekijk hier wat wel en niet in de plastic, blik en drinkpakken container mag.

Waarom alles in één container?

Plastic, blik en drinkpakken zijn gemakkelijk samen in te zamelen. En daarna weer makkelijk te scheiden. De sorteermachines die nu het plastic afval verwerken, kunnen ook blik en drinkpakken van elkaar scheiden. Drinkpakken worden uit elkaar gehaald en verdeeld in papier, folie en aluminium.

Afval is grondstof

Jaarlijks produceren we in de gemeente Katwijk 13,5 miljoen kilo restafval. Omgerekend gooien we per inwoner 4 kilo restafval per week weg. Die 4 kilo restafval bestaat voor 3 kilo uit herbruikbare materialen. Belangrijke grondstoffen die we opnieuw kunnen gebruiken en die verloren gaan als we afval niet scheiden. Daarom is er een doel gesteld om in 2023 80% afval te scheiden. Want afval is grondstof en het begin van iets moois. Zo worden er tennisballen en fleecetruien gemaakt van gerecycled plastic. En wc-papier van drinkpakken. Ook blik wordt 100% gerecycled.

Begin van iets moois

Wilt u meer weten over de plastic, blik en drinkpakken inzameling, kijk dan op deze website of op www.katwijk.nl/afval.


blik en drinkpakken, Gemeente Katwijk, Plastic

By admin