Mon. Aug 8th, 2022

Door Redactie Begin van iets moois op 04/4/2016

Ik ben overstag. Sinds een paar weken zamel ik mijn plastic afval en drinkpakken apart in. Elke dag word ik nu geconfronteerd met onze absurde verpakkingsindustrie. Komkommers in plastic, koffie in plastic capsules per stuk in plastic verpakt in een kartonnen doos, koeken per stuk in dubbele plastic verpakking … Wat een plastic rommel gaat er door mijn handen! Zakken vol breng ik naar de plastic container. Maar wat gebeurt er eigenlijk met dit plastic?

Wat gebeurt er met plastic verpakkingen

Plastic is niet afbreekbaar. Dus als plastic verpakkingen bij het restafval komen dan moeten deze de verbrandingsoven in. Dit is niet alleen een dure methode, maar met deze verbranding komt ook een schadelijke CO2-uitstoot vrij. Daarom doen gemeenten er alles aan om plastic verpakkingen (beter) te laten scheiden. Nadat het plastic, de drinkpakken en in sommige gemeenten ook het blik zijn ingezameld, wordt het in grote balen naar recyclingfabriek Suez in Rotterdam gebracht.

Plastic is het begin van iets moois

In de fabriek wordt het plastic gesorteerd in zes verschillende materiaalsoorten die door fabrikanten als grondstoffen (plastic korrels) worden verwerkt tot nieuwe producten. Zo tennis je misschien wel met een leeg bakje van aardbeien of loop je in een fleecetrui waar broodzakjes in zijn verwerkt. De meeste plastic korrels worden verwerkt in andere verpakkingen, maar ook in producten als speeltegels in openbare speeltuinen, tuinstoelen, jerrycans en speelgoed.

Hoe wordt jouw plastic gesorteerd

In dit filmpje van NH Leeft is precies te zien wat er met jouw volle zak plastic verpakkingsmateriaal (blik) en drinkpakken gebeurt.

Filmpje NH Leeft plastic verwerking

Europa recyclet 43% van alle drinkpakken

De techniek is nu zo ver dat bij drinkpakken het papier, folie en aluminium van elkaar worden gescheiden en verwerkt tot grondstoffen. De papierpulp die vrijkomt tijdens het recyclingproces wordt ingezet in de papierindustrie. Het is grondstof voor onder andere wc- en tissuepapier, kantoorbenodigdheden en kartonnen dozen.

Ook polyethyleen (kunststof) en aluminium worden teruggewonnen en gebruikt als zuivere grondstof voor allerlei producten als kratten, emmers, pannen, koffiepotten en aluminium buizen. In sommige fabrieken worden PE (Polyetheen) en aluminium niet gescheiden en samen verwerkt tot granulaat en in enkele gevallen nog ingezet als energiebron voor elektriciteitscentrales en cementovens. In dit laatste geval dient het aluminium als bindmiddel in de cement. In Europa wordt inmiddels 43% van alle drinkpakken gerecycled. (Bron Hedra)

Doe het milieu een plezier

Het is daarom absoluut goed om je plastic verpakkingen (blik) en drinkpakken gescheiden in te zamelen. Het gaat niet op de grote restafval hoop, maar is het begin van iets moois. En je doet er niet alleen het milieu een plezier mee, het scheelt ook enorm veel volume in je restafvalbak!

Plastic inzameling per gemeente verschillend

Afvalinzameling is per gemeente afzonderlijk geregeld. Bij de ene gemeente wordt plastic aan huis opgehaald en bij de andere gemeente breng je het naar de verzamelcontainer. In sommige gemeenten mag er blik bij het plastic en drinkpakken ingezameld worden (Katwijk, Lisse, Noordwijkerhout, Hillegom, Teylingen). En bij andere gemeenten plastic en drinkpakken zonder blik (Haarlemmermeer en Bloemendaal).

Bekijk hier wat er in jouw gemeente bij het plastic wordt ingezameld.


blik en drinkpakken, Gemeente Aalsmeer, Gemeente Bloemendaal, Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Gemeente Haarlemmermeer, Gemeente Hillegom, Gemeente Katwijk, Gemeente Lisse, Gemeente Noordwijkerhout, Gemeente Teylingen, Meerlanden, Plastic, Plastic en drinkpakken

By admin