Mon. Aug 8th, 2022

Door Redactie Begin van iets moois op 02/2/2016

Vanaf deze maand kunnen alle inwoners in de gemeente Bloemendaal ook hun drinkpakken bij het plastic inzamelen. Het doel is om het “grijze” restafval per huishouden te verminderen en het scheidingspercentage van afval te verhogen. De ingezamelde lege drinkpakken en plastic verpakkingen worden voor 100 % gerecycled. Zo wordt ieder huis in Bloemendaal een beginstation van duurzame grondstoffen, energie en nieuwe producten.

Om dit nieuws symbolisch een aftrap te geven, wierpen wethouder Richard Kruijswijk en inwoner Minou van Kuik samen een leeg drinkpak in de plastic inzamelzak. Minou woont ruim 4 jaar in de Sterreboslaan in Bloemendaal: “We wonen in zo’n mooie groene omgeving dat het goed voelt iets terug te kunnen doen. Het wordt aan huis opgehaald en scheelt zoveel in je restafvalbak. Kleine moeite toch?”

Wat mag er bij het plastic in de zak

Alle soorten drinkpakken mogen bij het plastic ingezameld worden. Dus sap- en zuivelpakken, drinkpakjes en pakken voor soep en sauzen. Plastic flessen, tassen en verpakkingen voor vleeswaren en kaas mochten al in de zak. Belangrijk is wel dat de plastic verpakkingen en de sap- en zuivelpakken helemaal leeg zijn. Bekijk hier de volledige lijst wat er bij het plastic in de zak mag.

Waar kun je de inzamelzakken halen

De inzamelzakken voor plastic en drinkpakken zijn gratis op te halen bij het gemeentehuis, de milieustraat, Rutte Levensmiddelen & Delicatessen te Bloemendaal, AH en het servicepunt Bennebroek, Coop Vogelenzang en binnenkort in de Tijo van Eeghenschool en SAB (Schoolvereniging Aerdenhout-Bentveld) te Aerdenhout.

Plastic en drinkpakken worden 100% gerecycled

Nadat Meerlanden in Bloemendaal het plastic en drinkpakken heeft ingezameld, worden deze soorten verpakkingsmateriaal van elkaar gescheiden bij afvalspecialist Suez in Rotterdam. Het plastic en de drinkpakken worden vervolgens gesorteerd in zes verschillende materiaalsoorten die weer als grondstoffen worden verwerkt. Hiervan worden nieuwe producten gemaakt zoals fleece kleding, tennisballen en speeltegels in openbare speeltuinen. De techniek is nu zo ver dat bij drinkpakken papier, folie en aluminium van elkaar worden gescheiden. Deze grondstoffen worden weer verwerkt tot bijvoorbeeld wc-papier.

beginvanietsmoois.nl

Op deze website vind je informatie, regionaal nieuws en tips om goed te sorteren waardoor restafval wordt voorkomen. We willen laten zien hoe door materialen beter te sorteren verspilling wordt tegengegaan en grondstoffen telkens opnieuw benut kunnen worden. Want hoe minder restafval, hoe meer grondstoffen, energie en producten gemaakt kunnen worden.


Gemeente Bloemendaal, Plastic en drinkpakken

By admin