Mon. Aug 8th, 2022

Door Redactie Begin van iets moois op 12/12/2015

Hoe schoner het ingezamelde GFT is, des te mooier zijn de producten die we ervan kunnen maken. Maar wat mag er eigenlijk allemaal in die GFT-bak? Iedereen die GFT inzamelt staat wel eens bij de geopende groene GFT-rolemmer te twijfelen. Ja of nee? In een split second beslis je het afval te laten vallen in de GFT-bak. Of toch de restafvalbak? Maar de hamvraag: heb je nu de goede beslissing genomen?

Afvalquizje wel/niet GFT

Omdat het belangrijk is dat we zuiver GFT inzamelen hebben we op Facebook en Twitter een afvalquizje met GFT-twijfelgevallen. Hieronder kun je in de lijst spieken of je antwoord goed is. Help jij ons mee met het terugwinnen van zoveel mogelijk energie en grondstoffen? We zijn benieuwd of je doorgaat naar de volgende ronde!

Wel in de GFT-bak Niet in de GFT-bak
Groente- en fruitafval As uit asbak, open haard of barbecue
Aardappelschillen Haren van mens en dier
Gekookte etensresten en kliekjes Hout en dikke takken
Vis- en vleesresten, ook graten, schelpen, notendoppen en eierschalen Kattenbakkorrels zonder milieukeur
Koffiedik, koffiefilter, koffiepads, theebladeren en theezakjes Kerstbomen (grof tuinafval)
Oud brood Kunstmest
Jus en vet (gestold) Luiers
Kaaskorsten zonder plastic Melk- en vruchtensappakken
Kurken Metalen
Keukenpapier Papier
Bloemen en kamerplanten Plastic zakken en pedaalemmerzakken
Mest van kleine huisdieren zoals cavia’s en konijnen Poep van honden en katten
Kattenbakkorrels met milieukeur Potgrond met geëxpandeerde kleikorrels of zand
Klein snoeiafval, loof, gemaaid gras en bladeren Sigarettenpeuken
Tuin – en potgrond Slachtafval / dode (huis)dieren
Kerstbomen die klein zijn gemaakt en in de minicontainer passen Steen en aardewerk
Zakken/verpakkingen met het kiemplantlogo Stofzuigerzakken en hun inhoud
Biologisch afbreekbare papieren zakken, composteerbare bioplastic zakken, voorzien van kiemplantlogo, en een stuk krant op de bodem of om vet, vlees- en visresten in te verpakken Theezakjes van kunststof
Plantenpotten van organisch materiaal Vogelkooizand
Aardappelschillen Volle stofzuigerzakken
Zand en grond
Hydrokorrels

Zuiver GFT zorgt voor meer en mooiere producten

Om GFT tot energie en grondstof te kunnen verwerken, is het belangrijk dat het GFT voor minimaal 95% zuiver is. De verontreiniging van materialen zoals plastic, glas, steen, papier, metaal, zand, stenen, gips, rubber, kunststoffen en andere niet-organische materialen, mag maximaal 5% bedragen. Daarom is het zo belangrijk dat iedereen weet wat er in de GFT-bak mag.

Groengas, Compost, Water, Co2 en Warmte

Groente-, fruit- en tuinafval, kortweg GFT, is een van de belangrijkste afvalstromen die gemeenten als grondstof inzamelen bij huishoudens. In onze groene energiefabriek in Rijsenhout wordt al het ingezamelde GFT omgezet in energie en grondstoffen zoals Groengas, Compost, Water, CO2 en Warmte.

Ga naar Facebook of Twitter en test je GFT-kennis.


Meerlanden

By admin