Mon. Aug 8th, 2022

Door Redactie Begin van iets moois op 12/12/2015

6.00 uur, de wekker gaat. Het is pikkedonker en het miezert. Vandaag ga ik samen met Willem Kattenberg op pad om GFT in te zamelen bij bedrijven. Dit is misschien voor iedereen de gewoonste zaak van de wereld, maar ik zet de mannen graag in het zonnetje voor hun nuttige werk en de manier waarop ze dit doen. Zonder deze inspanning geen recycling tot mooie producten. Dus hup eruit, klaar voor de dag is start!

BviM_Meerlanden_kantine

7.27 uur: It’s a man’s world, drukte in de kantine bij Meerlanden. De mannen maken zich klaar voor de eerste ophaalronde. Snel nog een bakkie!

BviM_Meerlanden_kantine 8.30

7.30 uur: de kantine stroomt leeg. Iedereen heeft zijn schema en gaat en route!

BviM_Meerlanden_Spiegel_Check

Nog een laatste blik in de spiegel: zit ons pak en haar goed? Check!

BviM_Meerlanden_Date_Willem Kattenberg

Mijn date vandaag: Willem Kattenberg. Ik vind ‘m nu al leuk, wat een fijne vent! Hij werkt ruim 17 jaar bij Meerlanden, is heel tevreden en trots op zijn werkgever. Hij bedacht de slagzin: “Vandaag zamelen we grondstoffen in voor morgen”. En dat is de reden dat ik met hem op pad ga. Onze eerste stop is in Badhoevedorp. Radio 538 gaat aan (volume zachter dan normaal denk ik 😉 en let’s go!

BviM_Meerlanden_Willem_eigen route

Willem bepaalt zelf zijn route en rijdt tegen de files in naar zijn vaste klanten en naar bedrijven die een extra lediging hebben gevraagd. De containers van 240 en 1100 liter worden op afroep dezelfde dag opgehaald. Service!

BviM_Meerlanden_Dode hoek_camera

Het is inmiddels licht buiten en Willem rijdt de kleine DAF achterlader bekwaam naar het volgende adres. De wagen ruikt van binnen citroentjesfris en is veilig, heeft dubbele spiegels en een camera voor de dode hoek.

BviM_Meerlanden_Bloemenafval_GFT container

8.27 uur: Leuk voor thuis, een container vol bloemen! Deze bloemenwinkel heeft elke week 2 containers met blad- en snijafval. Dit adres kan vanwege de krappe ruimte alleen door een kleinere achterlader worden bezocht.

BviM_Meerlanden_Cox_GFT afval

9 uur: Cox groente- en fruit speciaalzaak in Bennebroek heeft één volle container GFT. Op mijn vraag of Willem zelf thuis ook afval scheidt antwoordt hij: ‘Extreem. Ik ben zelfs in staat om iets uit de restafvalbak te vissen als mijn zoons het er verkeerd in hebben gegooid. Het zal wel door mijn werk komen’ lacht Willem.

Bvim_Meerlanden_Vesterhavet school

Onze laatste stop is de Vesterhavet basisschool in Hoofddorp. Deze school is goed bezig met afvalscheiden! Dit zouden alle scholen moeten doen vindt Willem. Want jong geleerd, is oud gedaan. Meestal dan.

BviM_Meerlanden_Willem-weegt-GFT

Met Nick en Simon op de radio rijden we de milieustraat op in Rijsenhout. We wegen onze GFT-buit en rijden door naar de composteerhal om de grondstoffen in wording te storten.

BviM-Meerlanden_GFT storten

In de composteerhal wordt al het GFT verzamelt. Daarna wordt het verder verwerkt tot 5 nuttige producten. Zo kunnen we autorijden op bananenschillen, huizen verwarmen op stamppot en planten laten groeien met eierschalen. GFT is het begin van iets moois.

Bvim_Meerlanden_Schoonvegen GFT_Willem

Nog even netjes alle GFT eruit vegen en klaar is onze GFT-ronde!

10.30 uur: Na een kop koffie start Willem zijn 2e ronde en nemen we afscheid. Bedankt voor je gastvrijheid en je professionele rondleiding!


Meerlanden

By admin