Mon. Aug 8th, 2022

Door Redactie Begin van iets moois op 11/11/2015

Wat waren de bomen prachtig met al die herfstkleuren! Alleen wat doe je nu met dat herfsttapijt van bladeren in je tuin? Laat je het liggen net als in het bos, of wil je het liever een beetje opgeruimd en netjes? Als je het opruimt zit je groenemmer in no-time vol. Een leuk en duurzaam idee is het maken van je eigen composthoop. Hier kun je naast gevallen bladeren ook het hele jaar door je groente- en fruitafval opgooien. Zo heb je én minder afval én maak je je eigen bodemverbeteraar: compost.

Verschillende manieren om zelf te composteren

Je kunt GFT-afval op een open composthoop in je tuin gooien of in een halfopen bak van bijvoorbeeld hout. Deze bak kun je eenvoudig zelf maken of koop je bij een tuincentrum. Ook als je geen tuin hebt zijn er verschillende kleine systemen waarmee je zelf je keukenafval kunt composteren zoals de composteertrommel, de wormenbak of de Bokashi. Deze kun je in de keuken, op je balkon of een binnenplaatsje zetten.

Tips voor je eigen composthoop

Voor een gemiddelde tuin heb je in principe geen bak nodig om te composteren. Houd aan de rand van je tuin een vierkante ruimte van ongeveer 1,5 meter aan voor het GFT. De hoogte van de hoop hangt af van je hoeveelheid blad, snoei-, groente- en fruitafval. Door het composteringsproces blijft de berg GFT slinken. Dit proces gaat in de winter veel langzamer dan in maanden met een hogere temperatuur. Je kunt het GFT direct op de grond leggen of op gaas of takken. Zorg er wel voor dat er:

  • Contact met de bodem is zodat wormen en andere insecten bij de hoop kunnen komen.
  • Voldoende lucht is door de hoop af en toe om te scheppen.

Een halfopen compostbak

Heb je een wat kleinere tuin of wil je het GFT-afval meer uit het zicht hebben, maak dan een half open bak. Je kunt dit doen door met de grondboor 4 gaten te boren op 1 meter afstand. Hierin zet je ronde palen vast. Gaas erom heen bevestigen en je bak is klaar.


Een paar voorbeelden met linkjes:

Houten frame met gaas

Voorbeeld met bouwtekening

Leuke optie voor het balkon: wormenbak

Heb je geen tuin maar wil je toch je eigen keukenafval composteren? Dan zijn er verschillende mogelijkheden zoals bijvoorbeeld een wormenbak met ruimte voor planten: www.balkonton.nl of www.wormenbak.nl. De planten of kruiden profiteren meteen van de door jouw wormen geproduceerde compost. Een wormenbak stinkt niet, is klein en zeer geschikt voor op een balkon.

Aan de slag! Wat gooi je wel/niet op de composthoop?

Gooi niet alles op de grote hoop. Lees hier wat je wel/niet zelf kunt composteren.

Grof snoeiafval breng je gratis naar de milieustraat

Grof snoeiafval kun je niet op de composthoop gooien. Je kunt dit op werkdagen en op zaterdag aanbieden bij de milieustraat. Klik op de link van de milieustraat van jouw gemeente voor de openingstijden:

milieustraat Hillegom
milieustraat Heemstede
milieustraat Bloemendaal


Gemeente Bloemendaal, Gemeente Heemstede, Gemeente Hillegom

By admin