Mon. Aug 8th, 2022

Door Redactie Begin van iets moois op 10/10/2015

Het klinkt misschien gek maar afval scheiden begint in je hoofd. Iedereen heeft ergens in z’n hoofd een motivatieknop. En die moet eerst om! Zie je het nut van afval scheiden in en voel je je er goed bij? Dan is het slechts een kwestie van goed organiseren. Dat laatste doet iedereen anders. Ter inspiratie nemen we een kijkje in de keuken bij een inwoonster uit de regio: Philippine van der Kleij, zelfstandig beleidsadviseur duurzame ontwikkeling. Zij vertelt ons haar motivatie en legt uit hoe ze dit thuis aanpakt.

Ik wil geen afvalberg achterlaten

Philippine: “Ik vind het belangrijk ervoor te zorgen dat onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk is. Bewust eten en drinken en niet de aarde opeten. Zorgen voor een natuurlijke kringloop, net als de natuur dat doet, en geen afvalberg achterlaten. Daarom lever ik mijn afval gescheiden in zodat het wordt verwerkt tot grondstoffen en nieuwe producten. Dit leidt tot een betere wereld voor mijzelf, mijn kinderen en de kinderen van mijn kinderen. Omdat mijn kinderen al zo gewend zijn aan het scheiden van afval, zullen zij het waarschijnlijk later op dezelfde manier doen.”

Omdat mijn kinderen al zo gewend zijn aan het scheiden van afval, zullen zij het waarschijnlijk later op dezelfde manier doen.

Afval Management in een notendop

“Bij het uitzoeken van een nieuwe keuken heb ik bewust gekeken naar de opties om afval te scheiden, vertelt Philippine. Dat was nog best lastig omdat jammer genoeg niet alle keukenmerken hiervoor kant-en-klare oplossingen bieden. Daarom heb ik zelf een oplossing gecreëerd.

GFT gaat in een klein bakje op het aanrecht. Door de gaten van het bakje blijft het GFT “droog”. Dit voorkomt nare luchtjes. Zodra het bakje vol zit leeg ik het in mijn grote groenbak buiten. Deze bak laat ik regelmatig schoonmaken.

Papier, plastic en grijs (rest) afval verdwijnt in de aparte bakken in de kast onder de gootsteen. De bak voor het plastic is het grootst vanwege het volume van dit afval.

Philippine_GFT_Groenbak_Begin-van-iets-moois_Heemstede_04
Philippine_GFT-bakje_aanrecht_Begin-van-iets-moois_03
Philippine_afvalmanagement_Begin-van-iets-moois_Heemstede_02

Omgekeerd inzamelen en belonen

Papier en glas breng ik op de fiets naar de inzamelpunten in de buurt. Eigenlijk zou het goed zijn om het systeem compleet om te draaien. Dan ligt de nadruk op de inzameling van herbruikbare grondstoffen en zouden inwoners juist hun restafval zelf moeten wegbrengen. Hierbij stimuleer je dat iedereen afval gaat scheiden. Een ander manier is om inwoners te belonen voor het scheiden van afval. Hoe meer moeite je doet om je afval te scheiden, hoe hoger de beloning.”

Handige links

  1. Groenbakje op het aanrecht
  2. Uittrekbaar systeem in het keukenkastje
  3. Afvalsystemen keuken
  4. BinBang Afvalbaksysteem

Als laatste tip is het voorkomen van afval natuurlijk het allerbeste. Een goed alternatief voor plastic verpakkingen zijn Biobee’s. Philippine werkt samen met Moezziez om een alternatief te bieden voor plastic tasjes omdat deze vanaf 2015 verboden worden in Nederland.

Jouw tips om afval te scheiden zijn welkom!

Heb je zelf een idee, tip of wil je laten zien hoe jij thuis je afval scheidt? Stuur dan je foto, video of tip naar Facebook of Twitter Begin van iets moois. Zo wordt afval scheiden voor iedereen een peulenschil!

Over Philippine van der Kleij

Philippine woont in Heemstede en rondde in 1989 haar studie Fysische Geografie af. Ze is eigenaar van www.metbeleid.nl, een adviesbureau voor duurzame ontwikkeling en milieu-, water- en natuurbeleid. Ook is Philippine lid van de vereniging MVO Heemstede.


Gemeente Bloemendaal, Gemeente Heemstede, Gemeente Hillegom

By admin