Mon. Aug 8th, 2022

Door Redactie Begin van iets moois op 07/7/2015

HOOFDDORP – “Veel liever had ik maar één klein zakje afval opgedoken, maar we hebben maar liefst 381 kilo zwerfvuil boven water gehaald in het Haarlemmermeerse Bos: plastic afval, glas, blik, jerrycans gevuld met beton, verloren vistuig en zelfs een enorm verkeersbord.”

Dat vertelt de Nieuw-Venneper Axel Gunderson. Samen met 48 andere vrijwilligers maakte hij zondag 17 mei
een deel van de plas schoon. Daar waren duikers bij, zoals Gunderson zelf, maar ook vissers, GreenTeens van de Heimanshof, een boot met bemanning van Hengelsportvereniging Haarlem en een ‘oeverploeg’. Ook de hulp van boswachter Huib van den Heuvel kwam eraan te pas. Met een shovel heeft hij het verkeersbord losgetrokken.

“We proberen de ogen te zijn voor anderen”

Onderwaterfoto’s

Axel Gunderson is aangesloten bij Project Baseline. Dat is een wereldwijde vrijwilligersorganisatie die zich
betrokken voelt bij de onderwaternatuur en die watertemperatuur, zicht, flora en fauna systematisch
registreert. De afdeling Haarlemmermeer monitort de situatie in de grote plas van het Haarlemmermeerse
Bos. De duikers willen de wereld onder water naar boven brengen. “We proberen de ogen te zijn voor anderen”, aldus Axel Gunderson. De bevindingen van het project zijn te volgen via Facebook en op de website. Daar staan ook bijzondere onderwaterfoto’s van de schoonmaakactie van zondag.

Goede zaak

Omdat de troep in het water de duikers ‘mateloos irriteert’, nemen ze hun motto (de wereld onder water naar boven brengen) tweemaal per jaar heel letterlijk. Dan organiseren ze een schoonmaakactie. De gemeente
vindt dat uiteraard een hele goede zaak en verleent daarom hand- en spandiensten, stelt afvalcontainers
beschikbaar en voert de verzamelde vuilnis af. De actie sluit prima aan bij de oproep: “Als iedereen elke dag een stuk zwerfafval opraapt in zijn buurt of straat, is er straks geen zwerfafval meer. En dat is goed voor milieu,
gezondheid en onze portemonnee.”

Foto: Cor Kuyvenhoven


Gemeente Haarlemmermeer

By admin