Tue. Oct 4th, 2022

Door Redactie Begin van iets moois op 10/10/2014

De gemeente legt de laatste hand aan de plaatsing van 150 plastic containers. We vroegen de burgemeester Theo Weterings of dit er niet overdreven veel zijn?

Burgemeester Theo Weterings:

“Nee, want velen troffen een volle container aan als ze hun plastic wilden inleveren. Er waren er te weinig, waardoor per inwoner per jaar slechts drie kilo wordt ingezameld. Daarmee blijft de inzameling van kunststof afval in Haarlemmermeer ver achterin vergelijking met andere gemeenten (gemiddeld ruim 7 kilo). Dus we maken een inhaalslag. De nieuwe containers komen onder de grond en zijn groter dan de oude oranje bollen. De containers kunnen vijfhonderd tot zevenhonderd kilo plastic bevatten. Ze komen bij de ‘brengparkjes’ voor flessen en papier. Ook komen er vijftien perscontainers bij winkelcentra. Die containers kunnen wel twee- tot drieduizend kilo plastic aan. Dat alles bij elkaar lijkt mij dus niet te veel voor een gemeente met ruim 145.000 inwoners en 26 kernen.

En we weten allemaal, dat plastic op grote schaal wordt gebruikt, bijvoorbeeld als verpakkingsmateriaal. Jaarlijks levert dit circa 1,2 miljoen ton plasticafval op. Bijna de helft daarvan, bevindt zich in het huishoudelijk afval. Zoals verpakkingen als folies, boterkuipjes, vleeswarenschaaltjes, plastic bekertjes, flessen en flacons. Door de gescheiden inzameling van plastic komt er minder verpakkingsafval in de afvalverbrandingsovens terecht. Dit heeft een gunstig effect op ons milieu. Bovendien wordt plastic gebruikt om nieuwe grondstoffen van te maken. Daarom willen wij onze inwoners bewust maken om hun plastic te verzamelen voor recycling.

De gemeente Haarlemmermeer, onder leiding van wethouder milieu John Nederstigt en De Meerlanden, zijn daarom de gezamenlijke campagne Fit voor plastic gestart, zodat iedereen straks weet waar plastic kan worden ingeleverd en wordt aangezet in beweging te komen om het eigen plastic gescheiden aan te bieden. De campagne motiveert met een reeks sportieve evenementen alle inwoners om z’n plastic steentje bij te dragen voor een beter milieu. Iedereen die meedoet is “Fit voor plastic”.

Wil je weten of jouw buurt al “Fit voor plastic” is? Bekijk de locaties.


Gemeente Haarlemmermeer

By admin