En go! Haarlemmermeer is gestart met de proef Winst uit je Afval. De gemeente maakt samen met Meerlanden meters op weg naar een circulaire economie. Het kabinet wil dat Nederland in 2050 circulair is en dat al het afval wordt hergebruikt. Met alleen voorlichting wordt dit doel niet behaald bedacht gemeente Haarlemmermeer, daarom een andere aanpak!
Bewoners van drie proefwijken zijn van mei tot en met oktober 2016 samen met een afvalcoach op zoek gegaan naar een manier van inzamelen die past bij hun wijk. Een inzamelwijze die zowel meer gemak voor bewoners als meer grondstoffen oplevert. Deze andere manier van inzamelen met afvalservice en extra containers wordt vanaf 16 januari 2017 een half jaar lang uitgetest.
Op 16 januari is de proef Winst uit je Afval gestart in Kalslagerring in Linquenda, Rijsenhout-Zuid en op Eiland 3 in Floriande. De bewoners proberen nu een half jaar de andere manier van inzamelen uit. Voor alle andere inwoners van Haarlemmermeer gaat de huidige manier van afvalinzameling gewoon door.
Edwin Sauer uit Rijsenhout doet mee met de proef. “Als je het niet scheidt, wordt het met een grote vrachtwagen naar de verbrandingsoven gereden. Dan heb je toch een hoop uitstoot van schadelijke stoffen en gebruik je er helemaal niks meer van.”
Samen met inwoners wil de gemeente Haarlemmermeer het restafval verminderen. Dat kan als grondstoffen (bijvoorbeeld GFT, papier en karton, plastic en drinkpakken) beter worden gesorteerd. Dat is winst voor het milieu omdat alle waardevolle stromen worden gerecycled tot energie, grondstoffen en nieuwe producten. Het afval is op die manier niet het eind van een keten maar het begin van iets moois. Bovendien is het winst voor onze toekomst én portemonnee. Want lukt het om de hoeveelheid restafval flink naar beneden te brengen? Dan kan in de toekomst ook de afvalstoffenheffing omlaag.
De resultaten en ervaringen van de proef zijn bepalend voor een keuze van de manier van inzamelen voor de gehele gemeente. En misschien zelfs voor de omringende gemeenten. Blijf daarom op de hoogte via deze site, Facebook en Twitter. Je kunt Winst uit je Afval ook direct via Facebook volgen.