Duurzaam ontspannen

Door Redactie Begin van iets moois op 11 november 2017

Soms lijkt het net alsof in deze tijd van het jaar alles meer energie kost. Er is steeds minder daglicht en je bent niet vooruit te branden. De natuur maakt zich klaar voor een periode van stilte en herstel. En dat is ook precies wat voor ons lichaam en geest belangrijk is. Ontspannen. Je batterij weer opladen. Daarom hebben we 10 duurzame tips voor je op een rij gezet. Goed voor jezelf en vriendelijk voor het milieu!

Er zijn natuurlijk honderden manieren om te ontspannen. Uit alle ideeën stelden wij onze eigen relax-top 10 samen; 5 voor thuis en 5 voor buiten.

Thuis

1. Doe een power nap
Slaap is belangrijk voor het goed functioneren van lichaam en geest. Ga op tijd naar bed en zorg voor voldoende slaap. Dit zorgt voor lichamelijke en geestelijke ontspanning. Voel je je moe en heb je de kans om je ogen even dicht te doen, doe het! Een “power nap” hoeft niet veel tijd te kosten en doet wonderen!

2. Dekentje op de bank
Nestel je lekker op de bank met een warm, zacht dekentje. Zet een lekker kopje hete thee, koffie of chocomelk (of een glas wijn :-) en lees een boek of krant. Je kunt natuurlijk ook een film kijken, muziek luisteren of he-le-maal niets doen. Gewoon chillen en dagdromen. De duurzame variant is een tweedehands boek of een boek uit de bieb met een kopje thee met kruiden uit je eigen tuin.

Boeken duurzaam ontspannen

3. Spelletjes doen
Spelletjes zijn effectieve hulpmiddelen om te ontspannen. Er zijn veel spellen die je in je eentje kunt spelen zoals puzzelen, kruiswoordraadsels of breinbrekers oplossen. Je kunt ook een potje patiencen, zowel off- als online.

4. Yoga
Ontspan je beter als je je beweegt? Doe dan rek- of yoga oefeningen.

5. Iets doen waar je blij van wordt
Doe vooral iets wat je leuk vindt om te doen. Daar kun je van ontspannen en veel energie uithalen. Het maakt niet uit wat, planten verzorgen, koekjes bakken, een nieuw recept uitproberen of strijken. Doe iets wat jou rustig en blij maakt.

Buiten

Actief ontspannen is een geweldig manier om je energie een boost te geven. En er is niets beter dan dit buiten in de frisse lucht te doen.

wandelen natuur

6. Wandel je fit
De meest milieuvriendelijke ontspanning en op één na populairste sport in Nederland is wandelen. De “benenwagen” is het duurzaamste vervoermiddel dat er bestaat. Elke dag een poosje wandelen heeft positieve gevolgen voor je gezondheid, vooral als je het in de natuur doet. Uitwaaien op het strand, ronddwalen in het bos of gewoon in een park bij je in de buurt. Het zou net als tandenpoetsen eigenlijk een dagelijks ritueel voor ons allemaal moeten zijn…

7. Pak de fiets
Net zo gezond als lopen is fietsen. En je komt er toch een stuk verder mee ;-)! Nederland is een fietsland, met alle voordelen hiervan. Kijk voor de leukste fietsroutes in de buurt op: www.nederlandfietsland.nl/fietsroutes

8. Rondje hardlopen
Wij vinden zelf hardlopen net zo ontspannen als wandelen. Een rondje hardlopen doet wonderen. Je kunt er je hoofd geweldig mee leegmaken. En er is weinig voor nodig, behalve goede schoenen.

9. Tuinieren
Een andere activiteit waarbij je alle problemen vergeet is tuinieren. Heb je een tuintje, ga er dan regelmatig mee aan de slag. Niets schijnt zo effectief tegen stress te zijn dan met je blote handen wroeten in de aarde. Heb je geen groene vingers? Zelfs het bewonderen van het groen doet wonderen. Er wordt gezegd dat je je bloeddruk of hartslag kunt verlagen door alleen een paar seconden naar een plant te kijken!

10. Shoppen als ontspanning
Voor veel mensen is shoppen een manier om te relaxen. Natuurlijk is dit verre van duurzaam als het gaat om het kopen van overbodige spullen of luxe artikelen. Maar het kan ook anders. Als je de juiste winkel kiest, maak je zelfs van shoppen een milieuvriendelijke activiteit :-) Er zijn steeds meer kringloopwinkels of winkels die producten op een verantwoorde manier maken. Op internet vind je leuke winkeltjes die zeker een bezoek waard zijn. Bijvoorbeeld Het Faire Oosten in Amsterdam of NYHAVN in Haarlem. Op deze site kun je kijken waar je in jouw stad (h)eerlijk kunt winkelen: www.eerlijkwinkelen.nl

Duurzaam winkelen

Hebben wij je kunnen inspireren om zowel aan je rust als aan de planeet te denken? En heb je zelf ook nog een paar duurzame relax-tips? Wij horen ze graag!