Back to the future in de groene energiefabriek

Door Redactie Begin van iets moois op 10 oktober 2015

21 oktober 2015 was dé dag waar Marty McFly en Doctor Emmett Brown in Back to the Future II met de tijdmachine naar toe reisden. Veel voorspellingen uit deze film zijn uitgekomen. Zo reed de DeLorean, die als tijdmachine werd gebruikt, onder andere op afval. En dit is anno 2015 echt mogelijk! In Rijsenhout maakt Meerlanden groengas om op te rijden van ingezameld GFT-afval. Gert-Jan Klaasse Bos, manager vergisting en compostering bij Meerlanden, vertelt dat dit nog maar het begin van iets moois is…

“We spreken niet over afval maar over grondstoffen”

Gert-Jan Klaasse Bos werkt sinds 2011 bij Meerlanden. Zijn grootste motivatie is om zoveel mogelijk producten te maken van GFT-afval. Hij vertelt: “Wij spreken ook niet over afval maar over grondstoffen. Op dit moment maken we naast groengas ook compost, water, warmte en CO2. Organisch materiaal intrigeert me vooral omdat je er zoveel kanten mee op kunt. Als je het met anorganisch materiaal zoals plastic, glas en steen vergelijkt, kun je er veel meer mee. Organisch materiaal geef je bijvoorbeeld aan kippen voor eieren en vlees. Of met ons product MeerCompost kunnen boeren gras laten groeien voor koeien die weer melk produceren en vlees. En natuurlijk de energie die we opwekken door de vergisting van GFT, organisch materiaal, waar we weer kassen mee kunnen verwarmen en auto’s op kunnen laten rijden. En zo zijn er nog heel veel mogelijkheden te bedenken.

Nieuwe ontwikkelingen rondom GFT-verwerking

In Nederland is Meerlanden koploper als het gaat om het aantal producten dat we uit GFT-afval terugwinnen. En we staan hierbij nog maar aan het begin. We zijn momenteel bezig met de ontwikkeling van een nieuw 6e product voor consumenten. Wat het is dat vertellen we later, als het klaar is voor productie. Ons uiteindelijke streven is om schone en zuivere reststromen te krijgen waaruit we steeds meer producten en energie terugwinnen. Dat is niet alleen duurzaam maar ook beter voor het milieu.”

Plastic afval bij het GFT-afval

Tijdens de rondleiding in de composteerhal valt op dat er een berg met plastic afval uit het GFT wordt gehaald. Gert-Jan vertelt: “Dat is één van de redenen dat we ‘Begin van iets moois’ zijn gestart. We willen inwoners graag uitleggen wat er wel en niet in de groene GFT-bak mag. Het plastic wordt aan het begin van het proces door een grote zuiger uit het GFT gehaald. Maar het is natuurlijk beter en effectiever als dit er helemaal niet in zit.”

Tot slot een praktische vraag voor thuis: mag je GFT in een biozakje inzamelen?

“Het mag wel maar liever niet. Een biozak heeft 8 tot 9 weken nodig om af te breken. En ons verwerkingsproces duurt 5 weken. Als we de biozakken niet uit het GFT halen dan komt het dus in de compost die we aan de boeren leveren. En de boeren willen geen vervuiling op het land want dat komt weer in hun groenten terecht. Daarom willen we het liefst dat mensen het kleine aanrechtbakje zonder biozakje legen in de grote GFT-bak en het bakje in de vaatwasser schoonmaken. Als alternatief kun je een krant of gebruikte papieren zakjes van de groenteman gebruiken. Geen reclamefolders omdat deze meestal een plastic coating hebben. Maar papier met een minimale opdruk is geen probleem, dat verteert snel.”

Lees hier hoe Meerlanden groengas maakt van jouw GFT